Banner 980x90

Ceļvedis krāsaino kontaktlēcu pasaulē

Vai zināt, kas ir krāsainās kontaktlēcas un kādas iespējas tās piedāvā? Tās piemērotas ne tikai dekoratīvai funkcijai, lai iegūtu citu acu krāsu vai izceltu jau esošo, bet arī kā ikdienas redzes korekcijas līdzeklis, kas apvienots ar šo kosmētisko funkciju. Krāsainās lēcas piemērotas gan epizodiskai lietošanai, gan izmantošanai ikdienā.

Krāsainās lēcas – ar optisko funkciju un bez 
Krāsainās kontaktlēcas var izgatavot gan ar optisko funkciju, gan bez tās, kas ļauj šīs lēcas izmantot arī tiem, kuri vēlas tikai iegūt kosmētisko funkciju – paspilgtināt vai mainīt savu acu krāsu, izveidot neprastu tēlu ballītei vai karnevālam. 

Krāsainās kontaktlēcas biežāk izvēlas gados jauni cilvēki, kuri negrib nēsāt brilles, kā arī vēlas iegūt izteiksmīgāku vizuālo tēlu. Bet to izmantošanai nav vecuma ierobežojuma, lai gan pirms tam nepieciešams konsultēties ar optometristu un veikt acu izmeklējumus. 

Acu ārsti ir atzinuši, ka krāsainās lēcas ir acu veselībai drošas, ja ievēro visus lietošanas un higiēnas nosacījumu. Protams, var būt neliels procents cilvēku, kuriem ir kāda alerģiska reakcija pret lēcu materiāliem vai arī lēcu lietošana nav ieteicama citu veselības aspektu dēļ, tāpēc arī ir svarīgi pirms lietošanas konsultēties ar speciālistu un pārrunāt visas savas bažas.

Gan epizodiskai, gan ikdienas lietošanai
Lai gan acu ārsti vairāk iesaka krāsainās lēcas izmantot epizodiski un pamīšus ar parastajām kontaktlēcām vai brillēm, nav nekāda iemesla tās neizmantot arī ikdienā, ja ir tāda vēlme. Atliek tikai rūpīgi sekot higiēnas un lietošanas nosacījumiem, kā arī regulāri sekot acu pašsajūtai, pārbaudot tās pie ārsta. 

Ja krāsainās lēcas izvēlas nēsāt ikdienā, tad ieteicams biežāk dot acīm atpūtu no lēcām, kā arī dienas ietvaros nenēsāt tās ilgāk par 8–14 stundām.

Kā uzsākt lietot krāsainās lēcas
Ja kontaktlēcas līdz šim nav lietotas, bet ir vēlme izmantot krāsainās lēcas, tad jebkurā gadījumā nepieciešams veikt acu pārbaudi un konsultēties ar speciālistu par lēcu pareizu lietošanu, ielikšanu, izņemšanu un citiem nozīmīgiem aspektiem. 

Speciālists pēc redzes pārbaudes arī izsniegs recepti kontaktlēcu iegādei, ja vajadzīgas lēcas ar optisko korekciju. Kā arī varēs saņemt ieteikumus par to, kādas krāsas lēcas labāk izvēlēties, izmēģināt dažādus toņus, piemeklējot sev piemērotāko.

Kā izvēlēties lēcu krāsu
Krāsaino kontaktlēcu piedāvājums ir ļoti plašs, toņu skaits ir liels. Pieejamas kontaktlēcas, kas tikai paspilgtina vai izceļ jau dabisko acu krāsu, padarot to izteiksmīgāku un pamanāmāku. Tāpat var izvēlēties lēcas, kas ļaus iegūt pilnīgi citu acu krāsu. Vieglāk nomainīt acu krāsu būs tiem, kuriem ir gaiša dabiskā acu krāsa. Izmantojot gaišo toņu lēcas uz tumšām zīlītēm, iespējams, ka krāsa nebūs tik izteiksmīga, jo dabiskā acu krāsa ietekmēs šo rezultātu.

Pārdošanā pieejamas arī pavisam neparastas lēcas, tā saucamās crazy stila krāsainās lēcas. Tās var atgādināt dzīvnieku vai neparastu būtņu acis, kā arī būt košās un nedabiskās krāsās. Tās gan parasti neizvēlas ikdienas lietošanai, bet kādiem pasākumiem, lomām, fotosesijām utt.

Apskatot krāsaino kontaktlēcu iepakojumu un uz tiem redzamās lēcu krāsas, jārēķinās, ka ne vienmēr dabā lēcas būs tikpat košas. Vislabāk, ja var izmēģināt lēcas un saprast, kā tās izskatās tieši uz jūsu zīlītēm. 

Kur iegādāties krāsainās kontaktlēcas
Krāsainās kontaktlēcas var iegādāties tajās pašās tirdzniecības vietās, kur parastās lēcas. Tie ir visi optikas preču saloni, kur būs zināms, ka saņemsiet kvalitatīvu preci, kas atbilst visiem standartiem. Lēcas tomēr ir medicīnas prece, tāpēc uzticama pārdevēja izvēle ir ļoti svarīga. Tas nozīmē, ka krāsainās lēcas nevajadzētu iegādāties karnevāla preču veikalā vai citās aizdomīgās tirdzniecības vietās, kur pastāv risks, ka lēcas netiek atbilstoši uzglabātas, arī to izcelsme var būt neskaidra.

Krāsainās lēcas plašā izvēlē un par izdevīgām cenām varat atrast arī interneta veikalā Lensor.eu, kas ir viens no vadošajiem kontaktlēcu tirgotājiem interneta vidē, sadarbojas ar uzticamākajiem ražotājiem un optikas saloniem visā Latvijā. Vairāk uzzināsiet, ieskatoties tiešsaistes veikalā: https://www.lensor.eu/lv/lens/colored/

Kopšanas un lietošanas nosacījumi, kas jāievēro
Izmantojot krāsainās kontaktlēcas, vērā jāņem visi tie paši drošības, kopšanas un lietošanas nosacījumi, kas ir parastajām lēcām. Galvenais ir sekot ražotāja un ārsta norādēm par lēcu nomaiņas laiku un lietošanas ilgumu, ko nedrīkst pārsniegt, lai neapdraudētu acu veselību. 

Roku un lēcu higiēna – tas ir pamatu pamats drošai lēcu lietošanai. Ja to ievēro, tad parasti nav nekādu komplikāciju.

Jāatceras, ka arī krāsainās kontaktlēcas tāpat kā parastās nav piemērotas lietošanai ūdenī. Lēcas nedrīkst nonākt saskarē ar citu šķidrumu kā vien speciālu lēcu kopšanas šķīdumu.

Biežāk tieši sievietes izvēlas krāsainās kontaktlēcas, tāpēc ir aktuāli atgādināt, ka, nēsājot lēcas, jāievēro zināma piesardzība ar kosmētikas līdzekļu izmantošanu. Jāatceras, ka lēcas jāieliek pirms kosmētikas uzklāšanas un jāizņem pirms kosmētikas noņemšanas. Ieteicams nevilkt acu iekšējo kontūru un izmantot birstošas acu ēnas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)