Banner 980x90

Laikraksts: "Citadele" līdz gada beigām jāpārdod vai jālikvidē

Ja banku "Citadele" neizdosies pārdot līdz šā gada beigām, tā būs jālikvidē, liecina slepens saistību dokuments, ko Latvijas vārdā parakstījuši kādreizējie finanšu ministrs Einars Repše (LA) un ekonomikas ministrs Artis Kampars (V), vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Šādas saistības Latvijas vārdā abi ministri uzņēmušies attiecībā pret Eiropas Komisiju, tāpēc tās jātraktē kā pienākumi, kuru nepildīšana var novest pie nopietnām materiālām sankcijām, norāda laikraksts.

2010.gadā parakstītais saistību raksts nozīmē, ka "Citadele" tiks pārdota, visticamāk, vēl šīs valdības laikā. Tas acīmredzot nozīmē arī to, ka, no vienas puses, valsts kasē ienāks ievērojami līdzekļi, bet, no otras puses, Latvijas valsts nevarēs izvēlēties laiku, kad labāka tirgus konjunktūra bankas pārdošanai, un piespiedu kārtā būs jāizvēlas kāds no pašreizējiem pretendentiem, raksta "Neatkarīgā".

Tas savukārt aktualizē jautājumu, vai izdosies atgūt tos valsts līdzekļus, kas savulaik tika ieguldīti "Citadeles" bankas priekšteces - "Parex bankas" - glābšanā.

Kā ziņots, investori ir apliecinājuši interesi gan kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem, akcijas iegādājoties tiešā pārdošanas darījumā, gan arī investoriem ir interese par akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO), akcijas iegādājoties biržā, par to valdību iepriekš informēja konsultants "Societe Generale".

Saskaņā ar apstiprināto stratēģiju konsultants "Societe Generale" uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem. Pēc iepazīšanās ar informācijas memorandu vairāki investori ir iesnieguši nesaistošos piedāvājumus. Potenciālo interesentu vidū ir gan bankas, gan finanšu investori, paziņojumā medijiem informē Privatizācijas aģentūra (PA).

Paralēli konsultants turpina darbu pie akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma izpētes. Veiktā investoru intereses izpēte un tirgus analīze liecina, ka IPO jeb akciju kotēšana biržā kā investoru piesaistes mehānisms ir nopietni apsverama alternatīva. Konsultants rekomendēja valdībai turpināt abu iespējamo investoru piesaistes scenāriju ieviešanu, lai pie gala lēmuma valdība atgrieztos šā gada vasarā, kad tiks saņemti investoru saistošie piedāvājumi tiešajam darījumam. Pēc tam valdība varēs izlemt, kurš no iespējamiem scenārijiem labāk atbildīs valdības noteiktajiem mērķiem un būs valstij visizdevīgākais.

Kopš savas darbības sākšanas 2010.gadā "Citadele" kļuvusi par peļņu nesošu koncernu. 2013.gadu banka "Citadele" noslēgusi ar 15,2 miljonu eiro peļņu, kas salīdzinājumā ar 2012.gadu ir teju dubultojusies. Savukārt "Citadeles" grupa 2013.gadu noslēgusi ar 13,7 miljonu eiro peļņu, kas arī ir nedaudz pieaugusi salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

PA īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)