Banner 980x90

Latgalē nedaudz samazinājušās lauksaimniecības tehnikas pakalpojumu cenas

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Aizvadītajā gadā salīdzinājumā ar 2014.gadu lauksaimniecības tehnisko pakalpojumu cenu līmenis samazinājies vidēji par 0,03%, kas liecina par stabilitāti šo pakalpojumu pieprasījumā un piedāvājumā, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Ekonomikas nodaļas vadītāja Santa Pāvila.

"Nedaudz samazinājies pieprasījums pēc zāles smalcināšanas pakalpojumiem, jo mainījās platībmaksājumu saņemšanas prasības. Atsevišķiem pakalpojumu veidiem, piemēram, kartupeļu stādīšanai, cenas ir pieaugušas, kas norāda, ka samazinājies šī pakalpojuma sniedzēju skaits," sacīja Pāvila.

Gada laikā cena samazinājusies frēzēšanai - par 12,68%, sējumu ecēšanai - 17,93%, graudu tīrīšanai - 16,15%.

Savukārt cena pieaugusi augsnes apstrādei un apsēšanai - par 11,11%, kartupeļu stādīšanai - par 18,85%, minerālmēslu izkliedēšanai - par 12,01%, graudu kaltēšanai - par 14,60%, šķeldošanai - par 20,64%.

Savukārt reģionos atšķirības tehnisko pakalpojumu cenās nav lielas. Viszemākās tās ir Kurzemē, kamēr Vidzemē un Latgalē - par 2%, Pierīgā - par 5%, bet Zemgalē - par 7% augstākas.

Lauku attīstības speciālisti uzsver, ka daudzos novados nav specializētu pakalpojumu sniedzēju, un šis tirgus valstī ir ļoti mazs. Tehnikas pakalpojumus lielākoties sniedz saimnieki, kuri paši nodarbojas ar ražošanu, un pakalpojumus sniedz laikā, kad saimniecības darbi ir izdarīti, kā arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvi.

Tehnisko pakalpojumu cenu apkopojums veikts, pamatojoties uz novadu lauku attīstības speciālistu iesūtīto informāciju par 56 dažādu tehnisko pakalpojumu cenām visos Latvijas reģionos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)