Banner 980x90

Ludzā iemūžinās izcilā poļu publicista, rakstnieka Osendovska piemiņu

Daugavpils, 12.jūl., LETA. Ludzā tiks iemūžinātas izcilā poļu ceļotāja, publicista un rakstnieka Antona Ferdinanda Osendovska piemiņa, aģentūru LETA informēja Ludzas novada pavadībā.

Pēc ilggadējās Latvijas Poļu savienības (LPS) valdes priekšsēdētājas Vandas Krukovskas iniciatīvas LPS Rēzeknes nodaļas priekšsēdētāja Bernadeta Geikina–Tolstova sadarbībā ar Ludzas nodaļas aktīvistiem ir uzrakstījusi projektu, kura mērķis ir Osendovska piemiņas iemūžināšana viņa dzimtajā pilsētā Ludzā. Projekts tika iesniegts fondā "Palīdzība poļiem austrumos" un to atbalstīja Polijas Republikas Senāts.

A.F.Osendovskis (1876-1945) pēc Henrika Senkeviča ir otrs pasaulē visvairāk tulkotais poļu rakstnieks. Viņa populārākais darbs "Zvēri, cilvēki, dievi" tulkots 19 valodās. Šopavasar Ludzas novadpētniecības muzejā notika grāmatas jaunizdotās latviskās versijas atvēršanas svētki. Pirms dažiem gadiem muzejā bija skatāma Osendovska dzīvei un daiļradei veltīta izstāde.

Osendovskis visa sava radošā mūža gaitā bijis spilgta un neordināra personība. Viņa iespaidi grāmatās par ceļojumiem un pētījumiem Altajā, Sibīrijā, Mongolijā, Tibetā un Ķīnā ir vairāk nekā ceļojuma piezīmes. Osendovskis nesaudzīgi aprakstījis pilsoņu kara notikumus Padomju Krievijā, uzrakstījis atmaskojošu monogrāfiju par Ļeņinu. Kopā izdotas 77 viņa grāmatas.

Lai arī ar Ludzu ir saistīti tikai pirmie trīs Osendovska bērnības gadi, tā ir vienīgā vieta Latvijā, kas tieši saistīta ar šī pasaulē pazīstamā poļa vārdu. Tuvojoties Latvijas Republikas un Polijas Republikas simtgadei, Osendovskim veltītas piemiņas zīmes uzstādīšana Ludzā varētu kļūt par Latvijas poļu veltījumu pilsētai un valstij.

Tā kā māja, kurā Osendovskis dzīvoja, nav saglabājusies, patlaban pilsētā tiek meklēta vieta, kur novietot akmeni ar tajā iestrādāto piemiņas plāksni. Kā iespējamās piemiņas plāksnes atrašanās vietas Ludzā tiek minēts pilsētas parks un Mazā Ezerkrasta iela.

LPS Ludzas nodaļas apspriedē nolemts, ka akmens ar piemiņas plāksni tiks atklāts šā gada 9.septembrī tradicionālajā Poļu kultūras dienā. Atbalstot ārzemēs dzīvojošos poļus un viņu darbību, projektu finansē Polijas Republikas senāts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)