Banner 980x90

Ludzā par 0,6 miljoniem eiro turpinās pilsdrupu konservāciju

Daugavpils, 21.jūn., LETA. Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu Ludzā sākti pilsdrupu konservācijas 2. un 3.kārtas darbi, kuru izmaksas tiek plānotas ap 0,6 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja Ludzas novada pašvaldībā.

Darbi noritēs saskaņā ar SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa" izstrādāto tehnisko projektu. To gaitā tiks veikta pilsdrupu apkārtmūra un galvenās pils pilsdrupu konservācija. Darbus veiks SIA "Inteco Wood".

Ludzas viduslaiku pils teritorijā veicamo darbu galvenais uzdevums ir nodrošināt pils ainavas izziņas un vēsturisko vērtību saglabāšanu un to uztveres veicināšanu. Projekta īstenošanas nodrošinās Ludzas pils kā nozīmīgas viduslaiku nocietinājuma būves pieejamību un eksponēšanu, pamatojoties uz objekta būvvēstures arhitektonisku interpretāciju.

Kā telpiski organizējošo viduslaiku pils sastāvdaļu plānots atjaunot atsegto pagalmu ar tā bruģa iesegumu un pieslēgumu pa perimetru Galvenās pils korpusiem, kas pērn tika atsegts arheoloģiskās un ģeotehniskās izpētes gaitā. Arheoloģiskās izpētes darbus veica SIA "Archeo".

Priekšpils teritoriju plānots organizēt atbilstoši izpētes gaitā iegūtajiem datiem, atjaunojot ceļa trasējumu no Vārtu torņa līdz Galvenajai pilij. Šim nolūkam projekta ietvaros tiks izstrādāts Ludzas pilsdrupu atsegto mūru konservācijas un pilskalna teritorijas labiekārtošanas darbu būvprojekts.

2019.gadā plānoti atsegto mūru konservācijas un pilskalna teritorijas labiekārtošanas darbi, tai skaitā korpusa A galā atsegto mūra konstrukciju konservācija un esošā bruģa restaurācija, korpusa R galā kāpņu ar margām izbūve, blietētu arheoloģisku izsiju celiņu un laukumiņu izbūve, bruģa rekonstrukcija Vārtu torņa zonā, atpūtas vietu aprīkošana, gājēju tilta izbūve, skatu platformas ar kāpnēm izbūve un apgaismojuma izbūve.

Projekta "Rīteiropas vērtības" kopējās izmaksas ir 6 454 208 eiro, tai skaitā ERAF finansējums - 4 695 000 eiro, valsts budžeta dotācija pašvaldībām - 245 074 eiro un pašvaldību finansējums - 584 338 eiro. Ludzas novada pašvaldības projekta budžets ir 606 573 eiro, no kuriem 425 000 eiro - ERAF finansējums, 22 500 eiro - valsts budžeta dotācija, 52 500 eiro pašvaldības līdzfinansējums un 106 573 eiro - publiskās neattiecināmās izmaksas. Projekts noslēgsies 2019.gada 31.decembrī.

Projekta mērķis ir saglabāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu Latgalē ar augstu simbolisko vērtību un devumu vietējās, nacionālās un eiropeiskās identitātes stiprināšanai, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus ilgtspējīgai ekonomiskās izaugsmes veicināšanai reģionā.

Kopumā projektā paredzēts atjaunot un attīstīt sešus valsts nozīmes kultūras pieminekļus. Daugavpils cietoksnī paredzēts atjaunot Inženierarsenālu, izveidojot tajā Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina muzeju. Aglonas bazilikas tornī paredzēts izveidot apskates vietu, paverot apmeklētājiem skatu uz Ciriša ezera ainavu, bet Daugavpils novada Slutišķu vecticībnieku sādžā iecerēti restaurācijas darbi, kā rezultātā tiks izveidots Vecticībnieku kultūras mantojuma centrs un radošā darbnīca.

Krāslavas pils Amatu mājā pēc restaurācijas darbiem tiks izveidota ekspozīcija "Pi vīna golda", kā arī ierīkota gleznotāja Valentīna Zlidņa piemiņas istaba, bet, turpinot Preiļu muižas kompleksa aizsardzības pasākumus, projekta gaitā tiks veikti pils atjaunošanas 2.kārtas būvdarbi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)