Banner 980x90

Nikodema Rancāna balvai pieteikti 28 izcili Latgales pedagogi

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Romas katoļu garīdznieka, pedagoga, Latgales pirmās atmodas darbinieka Nikodema Rancāna balvai ir pieteikti 28 pedagogi no dažādām Latgales izglītības iestādēm, aģentūru LETA informēja Rēzeknes novada pašvaldībā.

Iedibināt balvu ierosinājusi Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrība, lai godinātu Rancāna iespaidīgo devumu Latgaleskultūrā un izglītībā. Rancāna balva tiks pasniegta Latgales izcilākajiem pedagogiem par nozīmīgo veikumu pedagoģiskajā darbībā.

Balva tiks piešķirta četrās nominācijās: "Par ieguldījumu un sasniegumiem latgaliešu valodas, kultūrvēstures un novadmācības ieviešanā un iedzīvināšanā skolas/augstākās izglītības iestādes mācību/studiju vidē", "Par inovācijām izglītības procesā (jaunu metožu, pieeju, stratēģiju, moderno tehnoloģiju pielietojums mācību un audzināšanas darbā, metodisku darbu izstrādnes, publikācijas, pieredzes popularizēšana, darbs ar vecākiem)", "Par mūsdienīgu un radošu pieeju skolēnu darbaudzināšanai un amatu apmācībai" un "Par veiksmīgāko pedagoga debiju (pedagogiem, kuru darba stāžs nepārsniedz trīs gadus)".

Balvas pretendentus izvērtēs žūrija, kuras sastāvā būs Izglītības un zinātnes ministrijas un Latgales novadu pašvaldību pārstāvji, izglītības un kultūras darbinieki.

Pirmā Rancāna balvas pasniegšanas ceremonija notiks šo sestdien,13.septembrī, plkst.14 Rēzeknes Augstskolā. Ceremonija sāksies ar svinīgo brīdi pie Rancāna pieminekļa un turpināsies augstskolas zālē.

Turpmāk Rancāna balvu plānots piešķirta reizi gadā, 13.septembrī, vispārējās izglītības un pamatizglītības iestāžu skolotājiem, kā arī augstāko un vidējo profesionālo mācību iestāžu mācībspēkiem par ievērojamu ieguldījumu mācību darbā, latviskās un latgaliskās kultūras un tradīciju ieaudzināšanā jaunajā paaudzē. Tās mērķis ir stiprināt pedagoga profesijas prestižu un atpazīstamību sabiedrībā, godinot izcilu veikumu pedagoģiskajā darbībā.

Konkursu "Nikodema Rancāna balva Latgales izcilākajiem pedagogiem" organizē Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrība sadarbībā ar Latgales novadu pašvaldībām un Rēzeknes Augstskolu.

Šā gada 13.septembrī aprit 145 gadi, kopš Rēzeknes novada Zaļmuižas (tagad - Nautrēnu) pagastā dzimis Romas katoļu garīdznieks un pedagogs, Latgales pirmās atmodas darbinieks Nikodems Rancāns (1870-1933).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)