Banner 980x90

Sarucis pacientu sūdzību skaits par veselības aprūpes pieejamību

Nodibinājums "Pacientu ombuds" pērn saņēmis 228 pacientu sūdzības par veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti, kas ir par 14% mazāk nekā gadu iepriekš, šodien preses konferencē pastāstīja nodibinājuma pārstāve Dace Līkanse.

Gada laikā "Pacientu ombuda" speciālisti snieguši kopumā 1004 konsultācijas, no tām 89% pacientiem vai viņu tuviniekiem, bet pārējās ārstniecības personām. Tāpat saņemtas 311 pozitīvas atsauksmes par ārstniecības iestādēm. Uzslavēto iestāžu skaitā bijušas Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Vidzemes slimnīca, Vecmīlgrāvja slimnīca, Cēsu klīnika un Latvijas Jūras medicīnas centrs.

Problēmas, kas satraukušas pacientus, bijušas saistītas ar ārstniecības pieejamību - rindas uz pakalpojumiem, to kvotas, nespēja atļauties apmaksāt kādu pakalpojumu. Arī sadzīves apstākļi ārstniecības iestādēs nav apmierinājuši pacientus - viņi sūdzējušies par nodaļu/palātu vizuālo izskatu, sienu un griestu pelējumu, gaisa ventilāciju, telpu šaurību, dušu nefunkcionēšanu, netīru vai bojātu guļvietu, atdzisušu ēdienu un citām sadzīviskām problēmām.

Līdzīgi kā 2012.gadā, pērn aktuāli bijuši jautājumi par attieksmi un saskarsmi ar ārstu. Pacienti norādījuši uz komunikācijas trūkumu par ārstniecības procesu, zālēm un to iespējamām blakusparādībām, kā arī neiedziļināšanos pacienta situācijā. Savukārt ārstniecības personas aktualizējušas medicīnas personāla "izdegšanas" problēmu.

Pacientiem sniegtās konsultācijas bijušas saistītas arī ar nepatiesām un nepilnīgām ziņām medicīniskajā dokumentācijā, kā arī šo dokumentu nepieejamību. Pacientus interesējis arī ģimenes ārstu darbs, piemēram, mājas vizīšu pieejamība, kā arī zobārstniecības kvalitāte un dažādi citi jautājumi.

"Interese par jautājumiem, kas attiecas uz veselības aprūpi un pacientu tiesībām, gadu no gada pieaug. Interese pieaug gan no pacientu un viņu tuvinieku puses, gan arī no ārstniecības personām. Ir nepieciešamība runāt ne tikai ar ārstu un pacientu par pacientu tiesībām veselības aprūpē, bet rodas arvien komplicētākas situācijas, kad jāiesaista arī farmaceiti un citi veselības nozares speciālisti," prezentējot datus, norādīja "Pacientu ombuda" pārstāve Līkanse.

Ja pērn "Pacientu ombuda" speciālisti sniedza 1004 konsultācijas, tad 2012.gadā - 981, 2011.gadā - 650, bet 2010.gadā - 520.

Aizvadītais gads "Pacientu ombudam" bijis produktīvs, uzskata nodibinājuma valdes priekšsēdētāja Liene Šulce-Rēvele. "Liels gandarījums par paveikto iepriekšējā gadā, jo īpaši par jaunajām telpām, kurās turpmāk varēsim sniegt konsultācijas, rīkot seminārus un veikt citas aktivitātes, paralēli darbam, kas jau notiek lielākajās Latvijas slimnīcās. Būsim pieejamāki Latvijas pacientiem, mediķiem un varēsim nodrošināt pilnvērtīgāku atbalstu," pasākumā uzsvēra organizācijas vadītāja.

Kā ziņots, "Pacientu ombuds" turpmāk atradīsies Rīgā, Brīvības ielā 97. Līdz šim nevalstiskajai organizācijai bija atvēlētas telpas dažādās Latvijas slimnīcās, savs birojs bijis sen lolots mērķis, trešdien žurnālistiem sacīja Šulce-Rēvele. Jaunajās telpās darbosies Latvijas Pacientu atbalsta centrs, kur turpmāk tiks rīkoti dažādi pasākumi veselības nozares speciālistiem un organizācijām un kur pacienti un mediķi varēs saņemt konsultācijas, uzsvēra nodibinājuma vadītāja.

Pacientu ombuds ir neatkarīga organizācija, kura kopš 2008 gada konsultē, palīdz rast risinājumus, sniedz ieteikumus veselības aprūpes organizācijas, kvalitātes, pacientu tiesību jautājumos gan pacientiem, gan mediķiem un nozares speciālistiem un ir pirmā šāda organizācija Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)