Banner 980x90

SIA "Cirmas bekons" ievieš papildu biodrošības pasākumus

Sakarā ar Latgalē reģistrētajiem mežacūku un mājas cūku saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri un klasisko cūku mēri gadījumiem viens no reģiona lielākajiem cūkaudzētājiem, SIA "Cirmas bekons", ieviesis papildu biodrošības pasākumus, aģentūrai LETA pastāstīja SIA "Cirmas bekons" Valdes priekšsēdētājs Oskars Liepiņš.

"Savā fermā esam ieviesuši papildu kontroli cilvēku un transportlīdzekļu kustībai iekšā un ārā no fermas. Neatļaujam cilvēkiem ienest fermā pārtiku, tāpat viņiem netiek ļauts iziet ārpus fermas pusdienlaikā. Cilvēks atnāk uz darbu, nomazgājas, pārģērbjas un dodas pildīt savus ikdienas uzdevumus. Līdzīgi drošības pasākumi uzņēmumā jau darbojas visu laiku, taču tagad tiem tiek veltīta papildu uzmanība," paskaidroja Liepiņš.

Būtiski papildu izdevumi sakarā ar papildu drošības pasākumu īstenošanu uzņēmumam nav radušies, jo gan dezinfekcijas līdzekļi tikuši iegādāti, gan citi drošības pasākumi īstenoti arī līdz šim. Šī pēdējos gados nav pirmā reize, kad Latgalē tikuši konstatēti saslimšanas ar cūku mēri gadījumi. Pēdējo reizi šī slimība reģionā konstatēta pērn, norādīja SIA "Cirmas bekons" īpašnieks.

Patlaban SIA "Cirmas bekons" strādā vairāk nekā 50 darbinieki, kompleksā ir ap 200 sivēnmātes un ik gadus tiek nobaroti 14 000 līdz 16 000 sivēnu. Lauvas tiesu gatavās produkcijas uzņēmums realizē tepat Latgalē - Rēzeknē, Gulbenē, Balvos, Dagdā, Ludzā un Alūksnē. Līdz ar to Baltkrievijas noteikti ierobežojumi uz gaļas importu no Latvijas būtisku iespaidu uz uzņēmuma darbību neatstās, prognozēja Liepiņš.

Viens no lielākajiem biediem cūku mēra izplatībā pēc Liepiņa domām esot piemājas saimniecībās cilvēku puslegāli audzētās cūkas, kuras ir inficējušās un kuras nokaujot gaļa var tikt aizvesta uz jebkuru vietu. Otrs nopietns bieds ir mežacūkas, kuras ir stipri savairojušās un kontakts ar kurām, ja dzīvnieks ir inficēts, var kļūt par pamatu infekcijas izplatībai.

Līdzšinējo visu atbildīgo dienestu rīcību saistībā ar reģistrētajiem Āfrikas cūku mēra un klasiskā cūku mēra gadījumiem Liepiņš vērtēja pozitīvi.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju SIA "Cirmas bekons" reģistrēta 1998.gadā Ludzas novada Cirmas pagastā.

Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 2,5 miljoni eiro, kas bija par 1% mazāks nekā 2012.gadā.

"Cirmas bekons" pērn strādāja ar 180 822 eiro peļņu. 2012. un 2011.gadā uzņēmums bija strādājis ar vairākiem simtiem tūkstošu eiro lieliem zaudējumiem.

Uzņēmuma kapitāldaļas pilnībā pieder Latvijā reģistrētajai SIA "Zemeka", kurai vēl pieder arī SIA "Šķaunes bekons" un SIA "Jaunpūpoli". Savukārt SIA "Zemeka" līdz pagājušajam gadam piederēja Liepiņam, bet no pagājušā gada septembra uzņēmums pieder privātpersonai Ivetai Priedei.

26.jūnijā PVD Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim mežacūkām konstatējis Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtni.

Līdz šim kopumā Āfrikas cūku mēra vīruss apstiprināts septiņām mežacūkām un trim mājas cūkām.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)