Banner 980x90

Apstiprināti 28 projekti autoceļu rekonstrukcijai par 312 miljoniem eiro

Foto: Pilseta24.lv
Foto: Pilseta24.lv
Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) apstiprinājusi 13 projektus valsts galveno autoceļu rekonstrukcijai no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda (KF) līdzekļiem par kopējo summu 183,5 miljoni eiro un 15 projektus par būvdarbiem uz valsts reģionālajiem autoceļiem par kopējo summu 128,7 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja uzņēmumā "Latvijas Valsts ceļi" (LVC).

Jau ir veikti maksājumi līgumu izpildītājiem aptuveni 107 miljonu eiro apmērā, tai skaitā ap 20 miljoniem eiro šajā gadā.

Kā skaidro LVC, 2014.gadā uzņēmums kā pirmais sāka jaunā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas perioda līdzekļu apguvi un šobrīd valsts ceļu jomā ir apstiprināti un tiek realizēti ES fondu projekti ar KF un Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu. Ceļu būvniecības sezona gan esot atkarīga no laikapstākļiem, tā sākas maijā-jūnijā, un lielākais darbu un maksājumu apjoms tiek veikts otrajā pusgadā.

Apstiprinot 2016.gada valsts budžetu, esot piešķirts finansējums projektiem valsts ceļu tīkla uzlabošanai uz galvenajiem autoceļiem no KF par summu 24 miljoni eiro, savukārt finansējums projektiem uz reģionālajiem autoceļiem netika paredzēts, jo nebija apstiprināti atbilstošie Ministru kabineta (MK) noteikumi par projektu atlases kritērijiem.

LVC veica darbu arī pie valsts reģionālo autoceļu būvniecības projektu izstrādes un sagatavošanas, tostarp tika veiktas iepirkuma procedūras, lai uz brīdi, kad būs apstiprināti MK noteikumi, būtu iespējams iesniegt projektus apstiprināšanai Finanšu ministrijā (FM).

MK noteikumi par projektu īstenošanu tika apstiprināti 9.februārī, un šobrīd ir apstiprināti 15 projekti par būvdarbiem uz valsts reģionālajiem autoceļiem par kopējo summu 128,7 miljoni eiro. Ņemot vērā to, ka tie ir apjomīgi projekti, daļēji to realizācija turpināsies arī nākamgad, līdz ar to arī daļa no paredzētā finansējuma tiks izlietota nākamgad. Iepriekšējā gadā ERAF projektu realizācijai tika novirzīti 24,3 miljoni eiro, bet šogad jau astoņi miljoni eiro. Paredzams, ka šogad LVC varētu apgūt vēl līdz pat 50 miljoniem eiro.

LVC atgādina, ka, ņemot vērā to, ka ceļu būvniecības projekti jaunā ES plānošanas perioda finansējuma saņemšanai bija sagatavoti savlaicīgi, 2015.gadā ar MK rīkojumu tika ļauts LVC slēgt līgumus par būvdarbiem, vēl pirms tika izstrādāti MK noteikumi par projektu atlases kritērijiem un īstenošanu gan KF, gan ERAF līdzfinansētos projektos.

LVC arī atgādina, ka ES fondu maksājumus no EK pieprasa un uzrauga FM un CFLA atbilstoši tās izstrādātajam plānam.

Kā ziņots, no šā gada maija līdz 1.jūnijam apstiprināti 11 Ministru kabineta (MK) noteikumi ar kopējo Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu 477,7 miljoni eiro un izsludinātas trīs projektu iesniegumu atlases par 164,2 miljoniem eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) informatīvajā ziņojumā par ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda investīciju ieviešanas statusu 2016.gada 1.jūnijā.

Vienlaikus tiek uzsvērts, ka pasliktinājusies ES fondu līdzfinansējuma maksājumu plāna izpilde - šogad līdz 1.jūnijam maksājumu plāns izpildīts par 85,4% jeb 61,5 miljoniem eiro, bet gada plāns izpildīts 19,5% apmērā. Lielākās maksājumu plāna neizpildes konstatētas valsts galveno autoceļu projektos. FM piebilst - tā kā maksājumu pieprasījumi ir finansiāli apjomīgi, pat neliela aizkavēšanās maksājuma pieprasījuma iesniegšanā vai izskatīšanā izpaužas ievērojamā skaitliskā neizpildē, bet, ņemot vērā projektu finanšu plūsmu maksājumu pieprasījumu iesniegšanai, 2016.gada maksājumu plāni būs sasniegti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)