Banner 980x90

Ar ko atšķiras bioloģiskās un profesionālās sēklas?

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Ar ko atšķiras bioloģiskās un profesionālās sēklas? Monda Voldiņa

Bioloģiskās (organiskās) sēklas no konvencionālajām atšķiras ar to, ka ir audzētas, t.i., pavairotas, atbilstīgi bioloģiskās sēklaudzēšanas prasībām – nav lietoti ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi, sēklas nav kodinātas ar ķīmiskajām kodnēm un nav apstrādātas ar ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem uzglabāšanas periodā vai pirms realizācijas un sējas. Tas nenozīmē, ka organiskās sēklas pret sēņu un vīrusu slimībām nekodina vispār. Vajadzības gadījumā to dara, bet ar īpašu metodi, kodinot karstā ūdenī. Atkarībā no sēklu lieluma 10–60 minūtes tās tur +46…+51 °C ūdenī. Šādi apstrādā gan atklātās apputes dārzeņu šķirnes, gan hibrīdās šķirnes. Tās var audzēt profesionālās dārzeņu saimniecības un arī mazdārziņu saimnieki.

– Lai realizētu bioloģiski audzētus dārzeņus, profesionālam audzētājam nepietiek tikai ar bioloģiski audzētām sēklām. Platībām jābūt bioloģiski sertificētām un jāatbilst visām bioloģiskās vai vidi saudzējošās lauksaimniecības prasībām. Ja mazdārziņā līdztekus organiskajiem mēslošanas līdzekļiem un bioloģiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem izmanto arī minerālmēslus un ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus, bioloģiski pavairoto sēklu izmantošanai nav īpašas nozīmes. Tad īpaši jāpārdomā, kurām sēklām dot priekšroku, – stāsta SIA "Kurzemes sēklas" valdes priekšsēdētājs, diplomēts agronoms Andris Kiršentāls. – Arī mūsu uzņēmums piegādā profesionāliem dārzeņu audzētājiem bioloģiski pavairotu sēklas materiālu. Bioloģiskā dārzeņu audzēšana Latvijā lēnām iekaro savu vietu, bet jāatzīst – patlaban tas vairāk ir attieksmes jautājums.

! Bioloģiskās sēklas ir audzētas bioloģiski sertificētās augsnēs ar bioloģiskām audzēšanas metodēm (bez ķīmiskiem augu aizsardzības līdzekļiem, minerālmēsliem).

Raksts tapis sadarbībā ar 
Latvijas AvīzeLatvijas Avīze

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)