Banner 980x90

Goliševā vēlēšanās anonīms zvanītājs informējis policiju par balsu pirkšanu

Kārsavas novada Goliševas pagastā vēlēšanu dienā kāds anonīms zvanītājs informējis policiju par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, aģentūrai LETA pastāstīja Goliševas pagasta vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Vera Filipova.

"Vēlēšanu dienā nedz vēlēšanu iecirknī, nedz tā tuvumā neko aizdomīgu nemanījām, nebijām dzirdējuši arī baumas par iespējamo balsu pirkšanu līdz brīdim, kad iecirknī ieradās policija un informēja, ka pagasta teritorijā, iespējams, notikusi nelikumīga balsu pirkšana. Nācās rakstīt paskaidrojumus," stāstīja Filipova.

Savukārt balsu skaitīšanas gaitā Goliševas pagasta vēlēšanu komisijas locekļiem šķitis, ka neparasti daudz vēlētāju pagastā nobalsojuši par "Vienotību" un aizdomīgi daudz plusiņu salikuši deputāta kandidātam Dzintaram Zaķim, pārējās kandidatūras svītrojot.

Nedaudz atšķirīgu viedokli aģentūrai LETA pauda Zilupes novada Ļauderu pagasta vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Antoņina Filipova.

"Baumas par balsu pirkšanu nebijām dzirdējušas, un arī nekas aizdomīgs nedz vēlēšanu iecirknī, nedz tā tuvumā vēlēšanu dienā netika novērots. Neraksturīgi daudz balsu Lauderu pagastā šoreiz bija atdots par "Vienotību", bet tas, iespējams, izskaidrojams ar pagastā notikušajiem "Vienotības" organizētajiem priekšvēlēšanu aģitācijas pasākumiem. Skaitot balsis, nešķita, ka Zaķim būtu likti vieni vienīgi plusi un pārējie kandidāti būtu svītroti," stāstīja Filipova.

Ludza24.lv jau vēstīja, ka Viļānu novada domes deputāts, vietējās slimnīcas valdes loceklis un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš vērsies Drošības policijā (DP) ar lūgumu izvērtēt iespējamos balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, lai panāktu Zaķa ievēlēšanu Saeimā.

Aģentūrai LETA Vidiņš stāstīja, ka viņa rīcībā esot atsevišķi fakti, kas liecinot par masveidīgu vēlētāju balsu pirkšanu atsevišķos Latgales novados.

Par "vajadzīgo balsojumu" piedāvātās naudas summas svārstījušās no 5 līdz 40 eiro atkarībā no vietas, kur tikušas pirktas - "dziļos laukos" piedāvāti pieci eiro, tuvāk pilsētai maksa bijusi augstāka - līdz pat 40 eiro, stāstīja Vidiņš.

Vidiņš gan neapgalvoja, ka šo balsu pirkšanu par labu sev būtu organizējis pats Zaķis, taču uzsvēra, ka parasti neesot "dūmu bez uguns", un šis esot viens no šādiem gadījumiem. Par to liecinot arī svītrojumi atsevišķiem deputātu kandidātiem, kas esot bijuši vienādi.

Vidiņš viņa rīcībā esošo informāciju par iespējamajiem vēlētāju balsu pirkšanas gadījumiem nosūtījis ierakstītā vēstulē DP.

Ludza24.lv jau vēstīja, ka Zaķis noliedz Vidiņa pārmetumus un uzsver, ka kampaņa bija godīga.

Tāpat Ludza24.lv jau vēstīja, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem sacīja, ka ir informēta par šādu vēstuli DP. Viņa norādīja, ka pēc DP pārbaudes par minētajiem faktiem varēs lemt par turpmāko rīcību. Politiķe neapstiprināja izskanējušo informāciju, ka Zaķis neturpinās vadīt "Vienotības" frakciju jaunajā sasaukumā, jo 12.Saeimā ievēlētie deputāti šo jautājumu vēl nav pārrunājuši.

Tikmēr citas partijas biedres jau asi kritizējušas iespējamo balsu pirkšanu.

Saeimas deputāte un Vidiņa meita Ilze Viņķele, kura pārvēlēta arī nākamajā sasaukumā, paziņojusi, - ja izskanējušie fakti gūs apstiprinājumu, Zaķa palikšana "Vienotībā" nebūšot iespējama, savukārt viņas kolēģe Lolita Čigāne pat uzskata, ka balsu pirkšana ir tik zemisks noziegums pret demokrātiju, ka pat pārbaudes uzsākšana par šādu iespēju vien izslēdz atrašanos augstos politiskos amatos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)