Banner 980x90

Ieilgušo lietu pret Zilupes mēru pārsvarā atliek apsūdzēto un advokāta slimības vai neierašanās dēļ

Jelgava, 28.aug., LETA. Ieilgušo krimināllietu pret Zilupes mēru Oļegu Agafonovu (Latgales partija) un viņa dzīvesbiedri Irinu Agafonovu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas tiesai lielākoties nākas atlikt apsūdzēto un viņu aizstāvja slimības vai neierašanās dēļ, liecina Rēzeknes tiesas apkopotā statistika.

Lieta toreizējā Ludzas rajona tiesā (tagad Rēzeknes tiesa Ludzā) saņemta 2008.gada 16.decembrī, bet pirmā tiesas sēde notikusi 2009.gada 22.septembrī.

Rēzeknes tiesas priekšsēdētājas palīdze Vera Brituškina aģentūru LETA informēja, ka deviņu gadu laikā krimināllietas izskatīšana kopumā atlikta 18 reizes, no tām piecas reizes advokāta darbnespējas dēļ. Tāpat piecas reizes uz sēdi nav spējis ierasties pats Agafonovs, bet divreiz viņa sieva. Aģentūrai LETA vairāku dienu garumā neizdevās noskaidrot no paša Agafonova, kāpēc viņš tiesas sēdes nav apmeklējis, jo viņš no telefonsarunas sākotnēji izvairījās, bet vēlāk uz zvaniem neatbildēja. Taču tiesā reģistrētā informācija liecina, ka vairākkārt tas esot noticis darbnespējas dēļ. Brituškina arī apgalvoja, ka procesa dalībnieku darbnespēja apliecināta ar medicīnisko iestāžu izziņām, kuras pievienotas lietas materiāliem.

Tāpat vienu reizi tiesa pārcelta tiesneses slimības dēļ, bet piecas reizes uz tiesu nebija ieradušies liecinieki. Turklāt iztiesāšanas gaitā četras reizes piemērota procesa dalībnieku piespiedu atvešana, bet pieciem procesa dalībniekiem piemēroti naudas sodi par neierašanos uz tiesas sēdi.

Pašlaik pierādījumu pārbaude lietā ir pabeigta, ir sāktas tiesu debates. Debatēs uzstājās prokurors un cietušā pārstāvis, bet debates tika pārtrauktas, jo advokātam ir tiesības lūgt laiku sagatavoties tiesu debatēm. Lietas izskatīšana tika atlikta uz 14.decembri.

Kā ziņots, ar savām darbībām Agafonovs valstij nodarījis materiālos zaudējumus 140 698 latu (200 997 eiro), bet viņa sieva - 9311 latu (13 301 eiro) apmērā, uzskata apsūdzība.

Prokuratūrā aģentūru LETA iepriekš informēja, ka Agafonovs ar dzīvesbiedri tiek apsūdzēti pēc Krimināllikuma 218.panta 2.daļas - par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā. Saskaņā ar šo likuma pantu vainīgās personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 120 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Kā skaidroja prokuratūrā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) savulaik bija konstatējis, ka Agafonovs savā amatpersonas deklarācijā nav norādījis ienākumus vairāku simtu tūkstošu latu apmērā. VID Zemgales reģionālajā iestādē veiktajā nodokļu aprēķina pārskatā konstatēts, ka Agafonovs izvairījies no nodokļu maksāšanas valsts budžetā par 2002., 2003., 2006. un 2007.gadu, slēpjot un samazinot ar ienākuma nodokli apliekamo objektu un nodarot zaudējumus valstij.

Lietā arī uzlikts arests naudas līdzekļiem - 39 430 eiro, 473 000 ASV dolāru un 8280 latu (11 829 eiro).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)