Banner 980x90

Kārsavas novadā aizvadīts pirmais "Erasmus +" projekts 

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Laika posmā no ceturtdienas, 12.maija, līdz ceturtdienai, 19.maijam, biedrība "Kārsavas novada jauniešu centrs "Pūga" īstenoja "Erasmus +: Jaunatne darbībā" jauniešu apmaiņas projektu "Senie arodi mūsdienu gaismā", kura ietvaros Kārsavas novadā viesojās 32 jaunieši no Moldovas, Armēnijas, Lietuvas, Ukrainas, Gruzijas un Latvijas, pilsētas informācijas portālu Ludza24.lv informē Biedrības "Kārsavas novada jauniešu centrs "Pūga" priekšsēdētāja vietniece Inga Bernāne.

Dalībnieki, ar grupu līderu palīdzību, ātri vien izveidoja saliedētu komandu, kas vēlējās darboties un iegūt jaunas un nostiprināt jau esošās zināšānas par uzņēmējdarbību un tās saistību ar katras valsts senajiem arodiem. Jaunieši ieguva gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas uzņēmējdarbības jautājumos un veiksmīgi tos spēja sasaistīt ar seno arodu nākotni un savu ideju īstenošanas iespējam.

Projekta laikā jaunieši senos arodus iepazina kā katras nācijas kultūras bagātību, kas diemžēl, bet bieži vien tiek atstāta novārtā. Tomēr katrā valstī ir kāds pozitīvs piemērs par to, kā senās amatu prasmes tiek nodotas no paaudzes paaudzē un kā tiek pielāgotas mūsdienu vajadzībām. Tika atklāts, ka dalībvalstu starpā ir daudz līdzību, gan seno amatu ziņā, gan tajā kādu lomu tie ieņem mūsdienās. Ar apmaiņas dalībnieku starpniecību, senajiem amatiem identificēja jaunu un neaizstājamu vietu mūsdienu pasaulē.

Projekta dalībniekiem sniedza iespēju iepazīt Latgales tradīcijas un vietējo amatnieku un mājražotāju ikdienu divās izbraukuma dienās pa Kārsavas un Ludzas novadu. Pirmajā dienā jaunieši apmeklēja Lielo Kārsavas tirgu, kur vērtēja mājamatnieku spējas piedāvāt savu produkciju pircējiem. Malnavas "Dzīļu" maiznīcā apmaiņas dalībnieki ne tikai baudīja tradicionālos latgaliešu ēdienus, bet arī varēja izzināt kā tiek veidota uzņēmējdarbība, balstoties uz maizes cepšanas un tirgus tradīcijām. "Latgolys šmakovkys" dedzinātavas īpašnieks Jānis Krivtežs stāstīja jauniešiem par savas uzņēmējdarbības pirmsākumiem un to, cik svarīgi ir radīt biznesu, kas ir balstīts uz senajiem arodiem un senču tradīcijām. Savukārt Salnavas Muzikantu ciemā jauniešiem tika dota iespēja piedalīties meistarklasēs, kur viņi apguva muzikālo instrumentu spēli, klūgu pīšanas amatu, kā arī izzināja tēju vākšanas noslēpumus.

Otrajā izbraukumu dienā Z/s "Kramiņi" jaunieši ne tikai iepazina bišu dzīves gaitu, bet arī varēja iemācīties liet vaska sveces un darināt gleznas no vaska krītiņiem. Savukārt dienas otrajā pusē tika apskatīta vecākā pilsēta Latvijā- Ludza un Ludzas amatnieku centrā jaunieši ieguva plašākas zināšanas par latgaliešu kultūru, paražām un dzīves dziņu.

Jauniešu apmaiņas projekta realizācija sniedz ieguldījumu ne tikai jauniešu personīgajā attīstībā, bet arī jūtamu ieguldījumu vietējās ekonomikas stiprināšanā, gan naktsmītņu un ēdināšanas sfērās, gan atbalstot mājražotāju un amatnieku darbību.

Šo projektu finansēja ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)