Banner 980x90

Latgalē kviešu laukos parādījusies ražai bīstamā dzeltenā rūsa

Dažos kviešu laukos Latgalē un Kurzemē, kā arī tritikāles jeb kviešu un rudzu hibrīdu sējumā Latgalē, ir konstatētas dzeltenās rūsas pirmās pazīmes, aģentūru LETA informēja Valsts augu aizsardzības dienesta pārstāvji.

Kā norāda dienestā, līdz ar to lauksaimniekiem biežāk jāapseko savi sējumi, lai laicīgi pamanītu dzeltenās rūsas parādīšanos, īpaši, ja audzējamā šķirne ir pret rūsu neizturīga.

Dzeltenā rūsa īpaši bīstama, ja tā inficē graudaugus agrās attīstības stadijās - cerošanas un stiebrošanas fāzēs, kā iznākumā var būt ievērojami ražas zudumi.

Slimībai raksturīga ļoti strauja attīstība, tādēļ lauksaimniekiem būtiski ir pamanīt slimības pirmās pazīmes un tad nekavējoties lemt par ierobežošanas pasākumiem, konsultējoties ar agronomiem.

Līdz šim ziemas kviešu, kā arī rapša ražas potenciāls tiek vērtēts kā labs, īpaši Zemgales un Kurzemes laukos, līdz ar to pastāv iespējas rudenī novākt rekordražas. Lauki ar vislielāko potenciālu pagaidām ir Zemgalē un Kurzemē, kur ražas dažos laukos varētu būt virs piecām sešām tonnām no hektāra.

Pērn graudu kopražā tika sasniegts visu laiku rekords - 2,2 miljoni tonnu, tādējādi pārsniedzot 2012.gada rekordu - 2,1 miljonu tonnu. Graudu kopražas nozīmīgo pieaugumu galvenokārt ietekmēja ar graudaugiem apsēto platību pieaugums.

Savukārt graudu iepirkums bija lielākais pēdējo četru gadu laikā - 1 947 300 tonnu, tikmēr vidējā iepirkuma cena turpināja pazemināties, un 2014.gadā tā bija 148,06 eiro par tonnu, kas ir zemākā cena pēdējo četru gadu laikā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)