Banner 980x90

Ludzā notika Lielais Latgaļu tirgus

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Lielais Latgaļu tirgus pilskalnā notika astoto reizi, kas jau ir kļuvis par neatņemamu Jāņu noskaņas veidotāju, šogad sestdiena, 18.jūnijs, pagāja gaidāmo svētku zīmē, pilsētas informācijas portālu Ludza24.lv informē Ludzas novada pašvaldības korespondente Vanda Žulina.

Šā gada pasākuma pluss bija tas, ka vakarā parka estrādē svētki turpinājās ar krāšņo Latgales jauniešu deju kolektīvu koncertu  "Sadancošana Ludzā".

Lielākais mīnuss – satraucošā laika prognoze un lielais vējš, kas aizbaidīja vairākus pārdevējus, kuri bija solījuši atbraukt, kā arī neļāva apmeklētājiem ilgāku laiku baudīt tirgus noskaņas. 

Kā atzīst tirgus organizētāja Līga Kondrāte, šajā gadā bija bagātāka un daudzveidīgāka koncertprogramma visas dienas garumā. Piedalījās 13 muzikālie un deju kolektīvi, tostarp, ne tikai no vietējiem novadiem (Ludzas un Pildas pūtēji, Ņukšu folkloristes un dejotāji, Pildas līnijdejotāji, Zvirgzdenes kapela, Isnaudas  folkloristes), bet arī no Krustpils, Viļāniem, Balviem.

Ļoti iespaidīga bija Polockas rekonstrukciju teātra uzstāšanās, kā arī Kroma kolna bruolistes demonstrējumi. Interesanti bija vērot norvēģu audējas, kas rādīja vienu no vissenākajām aušanas tehnikām stāvstellēs. Bija arī Roķišķu kokapstrādes meistaru un Polockas kalēja demonstrējumi. Ir iecere Polockas rekonstrukciju klubu aicināt ar brīvdabas izrādi nākamgad piedalīties pilsētas jubilejas pasākumā.

Dalībai tirgū bija saņemti ap 100 pieteikumi, bet piedalījās ap 80. Daļu no amatniekiem ludzānieši pazīst, jo viņi brauc regulāri un nemaina pat atrašanās vietu tirgotāju rindās. Šogad vairāk nekā parasti piedāvāja dažādas ēdamlietas, pēc kurām ir liels pieprasījums. "Cirmas bekons" uz iesma cepa sivēnu un piedāvāja dažādus tītara gaļas izstrādājumus, apmeklētāji labprāt pirka sierus, maizi, medu, garšoja mājas vīnus, iegādājās kūpinātas zivis no Nagļiem. 

Tradicionālās un pārbaudītās vērtības – keramika, pinumi, koka izstrādājumi – bija pieejami gan pašmāju amatnieku, gan kaimiņu lietuviešu un baltkrievu izpildījumā.

Stiprā vēja dēļ amatnieki savas teltis centās novietot tuvāk mūriem, tāpēc vizuāli varbūt radās iespaids, ka tirgotāju ir mazāk.

Kopumā tirgus izdevās. Tradīcija jāturpina un jāizkopj, jo tā tiešām jau ir kļuvusi par vienu no Ludzas vasaras pasākumu vizītkartēm.  Tirgus ir ļoti demokrātisks saiets, kurā katrs var atrast ko sev patīkamu: pirkt, pārdot, izklaidēties, satikt paziņas, paēst, baudīt koncertu, ko jaunu iemācīties.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)