Banner 980x90

Ludzā pēc restaurācijas atklās Lielo sinagogu

Foto: ludza.lv
Foto: ludza.lv
Ceturtdien, 11.augustā, plkst.14.00 Ludzā pēc restaurācijas darbu pabeigšanas svinīgi tiks atklāta Lielā sinagoga, aģentūru LETA informēja Ludzas novada pašvaldībā.

Ludzas Lielā sinagoga ir vecākā sinagoga Latvijā un Baltijas valstīs un uzskatāma par unikālu ziemeļaustrumu Eiropas ebreju kultūras pieminekli, tādi citur Eiropā zaudēti 20.gadsimta laikā. Objektam saglabājies oriģinālais veidols, fasāžu arhitektoniskā kompozīcija, koka pamatkonstrukcija, plānojums, interjers un iekārtas. Ludzas Lielajai sinagogai ir izcila un unikāla kultūrvēsturiskā nozīme.

Restaurācijas darbi veikti gan sinagogas ārpusē, gan iekšpusē, saglabājot ēkas autentiskumu, īpašu uzmanību pievēršot koka detaļu saglabāšanai un restaurācijai.

Renovētajā sinagogā ir izveidotas četras ekspozīcijas: "Ebreju dzīves un ticības ekspozīcija", "Ludzas ebreju vēstures audiovizuālā ekspozīcija", kurā iekļautas Ludzas un tuvāko apdzīvoto vietu ebreju vēstures liecības: ebreju dzimtu dzīvesstāsti, atsevišķu cilvēku likteņu atspoguļojumi, "Fotogrāfa Vulfa Franka un kinodokumentālista Herca Franka darbu multimediālā ekspozīcija", kas izveidota, iekļaujot slavenākā Ludzas fotogrāfa, radošā meistara Vulfa Franka un viņa dēla, pasaulslavenā kinodokumentālista Herca Franka dzīves, ģimenes, radošā darba retrospekciju, un "Ludzas geto ekspozīcija", kas emocionāli sasaucas ar memoriālu noslepkavotajiem ebrejiem, kas atrodas turpat netālu no sinagogas.

Pabeigta arī ekspozīciju izveidei nepieciešamo sinagogas iekārtu un mēbeļu restaurācija.

Sinagogas restaurācijas darbus veica SIA "Warss+", būvuzraudzību nodrošināja SIA "Jurēvičs un Partneri", autoruzraudzību - SIA "Konvents" pieredzējušā arhitekta Pētera Blūma vadībā.

Projektu "Ludzas Lielās sinagogas restaurācija un ebreju garīgā mantojuma atdzimšana" Ludzas novada pašvaldība īstenoja Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta (EEZ) programmā "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana".

Projekta kopējās izmaksas ir 250 000 eiro. Ar EEZ finanšu instrumenta starpniecību šo finansējumu piešķīrusi Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

Projekta partneris ir Hordalandas Muzeju centrs Norvēģijā, kam ir pieredze koka ēku un detaļu restaurācijas darbos.

Ludzas Lielā sinagoga turpmāk darbosies kā Ludzas novadpētniecības muzeja struktūrvienība.

Ludzas Lielās sinagogas atklāšanas pasākuma programmā ir paredzētas svinīgas uzrunas un ebreju kopienu organizēts koncerts laukumā blakus sinagogai. Piedalīties pasākumā aicināti novada iedzīvotāji un viesi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)