Banner 980x90

Malnavas koledžā darbu veiksmīgi uzsācis skolēnu mācību uzņēmums

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Skolēnu mācību uzņēmums (SMU) ir skolēnu veidots un vadīts mācību uzņēmums, kura darbībai piemīt izglītojošs raksturs, tāds uzņēmums darbojas arī Malnavas koledžā, pilsētas informācijas portālam Ludza24.lv pastāstīja Rita Žuka, Malnavas koledžas ekonomikas skolotāja, SMU biznesa konsultante.

SMU mācību nolūkos pilda īsta uzņēmuma funkcijas un darbības reālā vidē - tiek ražotas un pārdotas preces un pakalpojumi.

SMU nav juridiska statusa - tos pārstāv JUNIOR ACHIEWEMENT LATVIJA un skola. SMU konsultē un atbalsta SMU konsultanti/biznesa konsultanti.

SMU programmas mērķis - jaunas uzņēmēju paaudzes izglītošana, sasaistot teorētiskās zināšanas ar praksi.

Malnavas koledžā kopš 2015.gada oktobra mēneša darbojas SMU "Pieskāriens". Uzsākot mācību gadu, uzrunāju vairāku kursu audzēkņus, izskaidrojot šāda mācību uzņēmuma būtību, mērķus un priekšrocības. Žukas ideja par jauna SMU veidošanu guva atbalstu 2.finansistu kursā. Četras enerģiskas un mērķtiecīgas meitenes sagāja kopā un ar skolotājas līdzdalību nolēma dibināt SMU. Uzņēmuma nosaukums - "Pieskāriens". Ievēlēja uzņēmuma vadītāju, sadalīja amatus, pienākumus un formējavisus nepieciešamos dibināšanas dokumentus .Par SMU "Pieskāriens" vadītāju tika ievēlēta Ieva Cecere , grāmatvede - Elvita Vecināne, IT speciāliste – Mairita Laurane, ražošanas daļas vadītāja – Sintija Larionova. Kopīgā ideja un tātad darbības virziens-Ģipša figūriņu izgatavošana un tirdzniecība.

Žuka atzīst, ka tā bija drosmīga un nopietna ideja, kuras īstenošanai nepieciešamas daudz zināšanas, prasmes, iemaņas un galvenais pacietība. Taču meitenes pie idejas īstenošanas ķērās ļoti apzinīgi un atbildīgi.

Savu pirmo produkciju SMU "Pieskāriens" jau varēja piedāvāt klientiem pirmajā tirdziņā savā izglītības iestādē, kurā notika svinīgs pasākums. Visas ģipša figūriņas tika izgatavotas un noformētas Valsts svētku noskaņās. Meitenes pārliecinājās par pirmo atbalstu, ņēma vērā ieteikumus un priekšlikumus, analizēja paveikto un turpināja darbu, gatavojoties nākamajiem tirdziņiem - Ziemassvētku nokrāsās.

Ar daudz plašāku produkcijas klāstu un sortimenta daudzveidību SMU "Pieskāriens" guva labus rezultātus pārdošanas jomā Malnavas koledžā 15.decembrī un 23.decembrī, piedaloties Kārsavas novada rīkotajā Ziemassvētku tirdziņā.

SMU vadītāja Ieva Cecere saka: "Kopumā mums iet lieliski! Salīdzinot ar to kā mums gāja sākumā, esam auguši, pilnveidojušies un papildinājuši savu produkcijas klāstu. Ieņēmumi, ko gūstam tirdziņos ar katru reizi kļūst arvien lielāki un lielāki, un tieši tas stimulē mūs darīt vairāk un labāk, un par to ir gandarījums!"

Skolotāja atzīst, ka meitenes guvušas vērtīgu pieredzi organizēšanā, komandas darbā, saskarsmē, reklāmas veidošanā, pārdošanā un izjutuša naudas "garšu".

Žuka norāda: "Kā SMU "Pieskāriens" konsultante varu teikt, ka skolēnu mācību uzņēmuma veidošana ir ļoti efektīva un nepieciešama mācību metode uzņēmējdarbībā. Tas ir pirmais veicinošais un motivējošais solis sava biznesa uzsākšanai nākotnē. Šādu jaunu uzņēmumu veidotāji būs droši, komunikabli un radoši, pratīs gudri investēt, mācēs analizēt un prognozēs riska faktorus, orientēsies tirgū. Jaunieši! Viss ko darīsiet un ja vēl to, kas patīk un no sirds - tas izdosies, tā būs jūsu veiksmes atslēga. Tikai noticiet sev un saviem spēkiem. Mācoties Malnavas koledža jūs varēsiet droši savus sapņus un nodomus īstenot."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)