Banner 980x90

"Ober-Haus": Darījumus skaits ar mājokļiem pirmajā ceturksnī samazinājies par 7,7%

Rīga, 19.apr., LETA. Kapitāla pieauguma nodokļa palielināšana un neskaidrības Latvijas finanšu sektorā šā gada pirmajā ceturksnī veicināja dzīvojamo platību darījumu skaita samazinājumu Rīgā par 7,7%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Ober-Haus" dzīvojamo platību tirgus pārskatā.

Šā gada pirmais ceturksnis Rīgas dzīvojamo platību tirgū noslēdzies ar 2,9% darījumu skaita samazinājumu, salīdzinot ar 2017.gada pirmo ceturksni. Būtisks darījumu skaita samazinājums ir novērots, salīdzinot to ar 2017.gada ceturto ceturksni - par 7,7%.

Darījumu skaita samazinājums pārskatā skaidrots ar dzīvokļu īpašnieku ieinteresētību pārdot sev piederošu nekustamo īpašumu līdz 2018.gada 1.janvārim, pirms bija stājies spēkā jaunais kapitāla pieauguma nodokļa regulējums. Šobrīd "Ober-Haus" prognozē, ka darījumu skaits 2018.gada otrajā ceturksnī stabilizēsies.

Tāpat "Ober-Haus" eksperti novēroja klientu skaita samazinājumu saistībā ar Latvijas finanšu sektora problēmām, galvenokārt jau ar "ABLV Bank" likvidācijas procesa sākšanu, kā rezultātā tika apturēti vairāki darījumi.

Pēc Zemesgrāmatas datiem, 2018.gada pirmajā ceturksnī Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā vidēji mēnesī tika reģistrēti 768 dzīvokļu pārdošanas darījumi, no kuriem 395 sērijveida dzīvokļu ēkās.

Neraugoties uz darījumu skaita samazināšanos un pircēju zemo interesi gada pirmajos divos mēnešos, martā novērots 10%-15% pircēju intereses pieaugums, teikts pārskatā.

Analizējot sērijveida dzīvokļu tirgu Rīgā, būtiskas izmaiņas gada pirmajā ceturksnī netika novērotas, joprojām pircēji izvēlas divu vai trīs istabu dzīvokļus 602.sērijas, lietuviešu projekta vai 119.sērijas ēkās. Četru un vairāk istabu dzīvokļi joprojām pircējiem ir mazāk interesanti, bet, salīdzinoši zemā piedāvājuma dēļ, arī šo dzīvokļu cenās gada pirmajos mēnešos ir novērots 1,7% pieaugums. Pieprasījums pēc vienistabas dzīvokļiem joprojām vērtējams kā zems salīdzinoši ar divu un trīs istabu dzīvokļiem.

Pirmais ceturksnis sērijveida dzīvokļu tirgū iezīmējās ar darījumu skaita samazinājumu gada pirmajos divos mēnešos, bet jau martā novērots 3% darījumu skaita pieaugumu. Kā novērojuši "Ober-Haus" tirdzniecības aģenti, pircēju interese martā ir pieaugusi par 10-15% atkarībā no konkrēta Rīgas mikrorajona vai dzīvokļu ēkas projekta. 2018.gada pirmajā ceturksnī vidējā kvadrātmetra cena pieprasītākajos Rīgas pilsētas mikrorajonos bija ap 836 eiro par kvadrātmetru, bet vidējā kvadrātmetra cena Rīgas mikrorajonos neremontētiem sērijveida dzīvokļiem ir palielinājusies līdz 761 eiro par vienu kvadrātmetru.

Šobrīd augstākās cenas sērijveida dzīvokļiem pēc pieprasījuma ir Āgenskalnā, Teikā, Zolitūdē un Purvciemā 119.sērijas un 104.sērijas dzīvokļos, bet neatpaliek arī Pļavnieki, Ķengarags, Imanta, Ziepniekkalns un Jugla, teikts pārskatā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)