Banner 980x90

Pirmajā ceturksnī samazinājās virs 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars kopējā kredītportfelī

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Šogad pirmajā ceturksnī virs 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars banku sektora kopējā portfelī samazinājās no 6% līdz 5,4%, teikts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) sagatavotajā pārskatā par gada pirmajiem trim mēnešiem.

Virs 90 dienām kavēto kredītu sarukums bija vērojams gan rezidentu mājsaimniecību, gan rezidentu uzņēmumu, gan arī nerezidentu portfelī.

Kopējais kavēto kredītu īpatsvars būtiski nemainījās ceturkšņa laikā un veidoja 10,9% no kredītportfeļa.

Pārstrukturēto kredītu apmērs un īpatsvars samazinājās un marta beigās veidoja 8,3% kopējā kredītportfelī, tai skaitā rezidentu uzņēmumiem - 8,3%, rezidentu mājsaimniecībām - 5,7%, nerezidentiem - 15,1% attiecīgajā portfelī.

Nozaru dalījumā virs 90 dienām kavēto kredītu, kā arī pārstrukturēto kredītu īpatsvara samazinājums bija vērojams vairumā lielāko nozaru portfeļos, izņemot būvniecību, kurā pārstrukturēto kredītu apjoms turpināja nelielu pieaugumu.

Kredītportfeļa kvalitātei kopumā uzlabojoties, pirmajā ceturksnī turpinājās mērens kredītiestāžu izveidoto uzkrājumu samazinājums (marta beigās - 4,6% no kopējā kredītportfeļa), tomēr virs 90 dienām kavēto kredītu segums ar uzkrājumiem bija augstā līmenī un sasniedza 84,7%.

Šogad pirmajā ceturksnī kredītiestādes norakstīja kredītus līdzīgā apmērā kā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, proti, 34 miljonus eiro. Tai skaitā rezidentu uzņēmumiem norakstīti 12 miljoni eiro, rezidentu mājsaimniecībām - 20 miljoni eiro, nerezidentiem - divi miljoni eiro.

Pēc FKTK datiem, šogad pirmajā ceturksnī rezidentu kredītportfeļa apjoms būtiski nemainījās. Rezidentu uzņēmumu portfelis auga par aptuveni 1,6%, ko galvenokārt ietekmēja finanšu un apdrošināšanas nozare. Izņemot finanšu institūcijas, rezidentu uzņēmumu kredītportfelis saruka par 3,4%. Negatīvas tendences bija vērojamas gan rezidentu mājsaimniecību kredītportfelī (samazinājums par 0,9%), gan nerezidentu kredītportfelī, kas samazinājās par 3,7%. Kritums daļēji skaidrojams ar ASV dolāra kursa samazināšanos attiecībā pret eiro, informē FKTK. Tautsaimniecības nozaru dalījumā dinamika bija salīdzinoši līdzīga - par 34 miljoniem eiro saruka kredītportfelis operācijām ar nekustamo īpašumu, par 33 miljoniem eiro samazinājās kredītportfelis apstrādes rūpniecībai, bet par 32 miljoniem eiro tas samazinājās tirdzniecības nozarei.

Rezidentu nefinanšu uzņēmumu jauno kredītu apmērs gada pirmajos trijos mēnešos bija 312 miljoni eiro, kas bija par 22 miljoniem eiro jeb par 7% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Rezidentu mājsaimniecību jaunie kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai un remontam šī gada pirmajā ceturksnī bija 91,5 miljoni eiro, kas ir par 77% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Tomēr FKTK vērš uzmanību, ka jāņem vērā relatīvi zemās bāzes efekts, jo iepriekšējā gada sākumā kreditēšanu kavēja "nolikto atslēgu" principa ieviešana. Jaunie rezidentu mājsaimniecību patēriņa kredīti atrodas noturīgi augstos līmeņos, salīdzinot ar iepriekšējiem ceturkšņiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)