Banner 980x90

Premjers: Izglītības sistēma ir pārfinansēta un ieguvumu vietā esam spiesti rēķināt zaudējumus

Rīga, 18.aug., LETA. Latvijas izglītības sistēma ir pārfinansēta un cerēto ieguvumu vietā esam spiesti rēķināt tikai zaudējumus, piektdien uzrunā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) kongresā uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Uzrunā viņš skāra jautājumu par izglītības reformu un skolu tīkla optimizāciju, kas joprojām ir valdības prioritāte. "Ja es teiktu, ka izglītības kvalitāte daudzos reģionos klibo, es nepateiktu neko. Starptautiskie testi liecina, ka daudzviet izglītības kvalitātes vienkārši nav. Godājamie pašvaldību vadītāji, nenogaliniet savu bērnu nākotni, jo tā nemājo skolas ēkā, tā rodas tikai izglītības kvalitātē. Latvijā ir daudz pozitīvu piemēru, kas liecina, ka pārdomāti lēmumi ātri vien tiek novērtēti no novadu iedzīvotāju, tātad no vēlētāju, puses," teica premjers, kā dažus no piemēriem minot Krāslavu, Smilteni un Jelgavu.

Savukārt Valsts prezidents Raimonds Vējonis, uzrunājot kongresu, aicināja pašvaldību vadītājus turpināt reformas izglītības sistēmā, uzsverot, ka pārmaiņu lēmumi noteiks Latvijas nākotnes iespējas, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

"Skaidri apzinos, ka vidusskolas pārveidošana par pamatskolu un skolas slēgšana var būt ļoti sāpīgs lēmums, kam ir ietekme uz teju visām pašvaldības dzīves jomām. Tomēr, domājot par skolu tīkla sakārtošanu, aicinu centrā nolikt bērnu, kuram ir tiesības saņemt kvalitatīvu izglītību neatkarīgi no tā, kas ir viņa vecāki, un kur viņš dzīvo. Lemjot par skolu tīkla sakārtošanu, mēs primāri nerisinām jautājumu par darbavietām vai ēkām, bet mēs lemjam mūsu bērnu likteņus," teica Vējonis.

Valsts prezidents aicināja pašvaldības skaidrot pārmaiņu procesu iedzīvotājiem, kuriem ir jāzina, kā tas viņus ietekmēs un kā tiek pārvaldīti viņu pašvaldības līdzekļi.

"Uzskatu, ka laikā, kad notiek diskusijas par to, kā pašvaldību darbu ietekmēs valdības lēmumi par nodokļu izmaiņām, reformām izglītības un veselības aprūpes sistēmās, būtu nepieciešams veikt pašvaldības funkciju un izmaksu izvērtējumu. Pirms tiek prasīti papildu līdzekļi, ir jāsaprot, cik izmaksā esošās pašvaldību funkcijas un pakalpojumi, kā arī jāvērtē iespējas organizēt pašvaldības darbu efektīvāk atbilstoši esošajiem budžetu līdzekļiem. Mums visiem ir jāstrādā efektīvi," uzsvēra Vējonis.

Pateicoties pašvaldību vadītājiem par paveikto darbu iedzīvotāju labā un novēlot veiksmi nākotnē, valsts augstākā amatpersona akcentēja, ka viņiem ir uzticēta milzīga atbildība.

"Jūs esat tie, kuru pārziņā ir radīt vidi, lai personīgās dzīves un profesionālie panākumi vispirms tiktu kaldināti un loloti dzimtajā pusē. Ir ļoti svarīgi, lai cilvēki arī pēc tam, ja ir gūta mācību vai darba pieredze ārzemēs, kādā brīdī gribētos atgriezties un dalīties ar savu pieredzi savā pašvaldībā," pauda Valsts prezidents.

Kā ziņots, šodien Alūksnē LPS 28.kongresā notiks jaunā LPS priekšsēdētāja vēlēšanas, aģentūru LETA informēja LPS pārstāve Jana Bunkus. Andris Jaunsleinis, kurš LPS vada kopš 1994.gada, ir paziņojis, ka atkārtoti uz šo amatu vairs nekandidēs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)