"Dzīļu" maiznīcā iepazīst vakarēšanu

Vakarēšana ir sena latviešu tautas tradīcija, kad ļaudis rudens un ziemas vakaros sanāk kopā, lai pulkā iemācītos jaunas prasmes un dalītos ar savu pieredzi.
Kā pilsētas informācijas portālam Ludza24.lv pavēstīja Kārsavas novada pašvaldībā, 25.oktobrī Malnavas "Dzīļu" maiznīcā notika pirmā sanākšana, kad kopīgi darbojoties varēja mācīties cept maizi kļavu lapās un gatavot gardu ābolu plātsmaizi.
Maizes cepšana ir īsta māksla – tas ir sarežģīts un laikietilpīgs darbs, kas prasa rūpību un uzmanību. Saimniece Aina ļāva iepazīt visu maizes cepšanas procesu, no kukulīšu gatavošanas līdz gatavo maizes klaipu "padzirdīšanas" ar ūdens veldzi.
Tika cepta arī ābolu plātsmaize, kuras laikā saimniece dalījās ar dažādiem kulinārijas knifiem, lai pagatavotu gaisīgu un sulīgu rudens velšu gardumu.
No oktobra līdz martam saimniece Aina piedāvā svētdienas pavadīt iepazīstot latgaliešu tradīcijas, gatavojot svētku mielastu, cepjot maizi un lejot sveces, meistarojot piparkūkas un cepjot gardus pīrāgus, krāsojot olas un esot visiem kopā.
Vakarēšana ir lieliska iespēja sanākt dažādiem ļaudīm, ģimenēm, maziem un lieliem, lai apgūtu jaunas prasmes, baudītu nesteidzīgu svētdienu, radītu noskaņu, kurā smelties iedvesmu un gaišumu. Vilinājums piedzīvot un izdzīvot īstu, pašu radītu vakarēšanu pārspēj visas laiskas svētdienas mājās pavadīšanas atrunas.