Banner 980x90

Tiek veidots Latvijas spāru atlants

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Projektā "Latvijas dabas un ainavas vērtība - spāre: no pētījumu pirmsākumiem līdz dāvanai Latvijas simtgadē" ir sācies darbs pie spāru atlanta veidošanas, kas būs dāvana valsts simtgades jubilejā, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Dabas fondā (LDF).

Līdz šim Latvijā tikai divas publikācijas ir bijušas veltītas spāru pētījumiem - 1956.gadā un 2012.gadā ir apkopotas ziņas par visu Latvijā sastopamo spāru izplatību un sastopamību. Tomēr šie izdevumi bijuši veltīti specifiskai auditorijai - zinātniekiem -, turklāt publikācijas bijušas svešvalodā. Jaunā grāmata būs latviešu valodā, un tā būs domāta plašākai auditorijai.

Lai izveidotu grāmatas pamatu - spāru izplatības kartes -, datu bāzē jau ir apkopoti 15 000 ierakstu par spāru novērojumiem Latvijā. Lai gan portālā "Dabasdati" ir reģistrēti aptuveni 4400 spāru novērojumi, daudzi dabas entuziasti vēl nav publiski padalījušies ar saviem novērojumiem un tos glabā savās datu krātuvēs, tostarp arī fotogrāfijas ar jaunu sugu spārēm.

LDF aicina ikvienu, kura rīcībā ir Latvijā uzņemtas spāru fotogrāfijas, līdz 30.novembrim reģistrēt novērojumus portālā "Dabasdati.lv". Pēc tam eksperti veiks ievietoto fotoattēlu sugu noteikšanas precizitātes pārbaudi un identificēs noteiktās sugas. Tādējādi ikviens varēs palīdzēt grāmatas tapšanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)