Banner 980x90

5 vietas, ko Latvijā apmeklēt svētku mēnesī

Latvijas armija/flickr.com
Latvijas armija/flickr.com
Šogad aprit jau 102. gadadiena, kopš Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas; kopš tās vēsturiskās dienas, kad tika pasludināts, ka Latvija ir patstāvīga, neatkarīga un demokrātiska republika. Un, lai arī šis ir gads, kad mums visiem nākas pielāgoties dažādiem ierobežojumiem, atzīmēt valsts svētkus nebūt nenozīmē tikai pulcēšanos Krastmalā, lai kopīgi vērotu salūtu. Raksta turpinājumā piecas idejas par vietām, ko vērts apmeklēt Latvijas valsts svētku mēnesī.

Ložmetējkalns Tīreļpurvā

Ložmetējkalns atrodas Jelgavas novada Valgundes pagastā, un tā apkārtnē ir saglabājušās unikālas liecības par I pasaules kara nocietinājumiem un šajā vietā notikušajām 1916. gada Ziemassvētku kaujām. Tas ir viens no labāk saglabātajiem I pasaules kara kaujas laukiem Eiropā un kļuvis par latviešu strēlnieku varonības un piemiņas simbolu. Kalnā ir uzstādīts 27 metrus augsts skatu tornis, no kura pārskatāma tuvākā apkārtne.

Tīreļpurvā ir izveidota 7,2 kilometru gara vēsturisko cīņu vietu izziņas taka Ziemassvētku kauju vietās. Takas apmeklētāji var iepazīt dažādas vēstures liecības, piemiņas akmeņus latviešu strēlnieku pulku izejas pozīcijās, piemiņas zīmes frontes pārrāvuma vietās, izstaigāt krievu un vācu ierakumus, kā arī izprast būtiskus Latvijas vēstures notikumus.

Brīvības pieminekļi arī citviet Latvijā

Brīvības piemineklis atrodas ne tikai mūsu galvaspilsētā Rīgā, pašā tās sirdī; brīvības monumenti un pieminekļi atbrīvošanās cīņu dalībniekiem ir veltīti ļoti daudzās Latvijas vietās.

Nolikt svecītes, ziedus un pieminēt mūsu varoņus iespējams arī pie Brīvības pieminekļa gan Viesītē Brīvības ielas galā, gan Brīvības pieminekļa Raunā pie pilsdrupām. Tāpat Brīvības piemineklis atrodas kā Alojā, tā arī Bauskā, un abi no tiem celti par iedzīvotāju un organizāciju ziedojumiem Latvijas Brīvības cīņās kritušo kareivju piemiņai. 1925. gada septembrī arī Jēkabpilī Rīgas ielā, iepretim Krustpils pilij tika atklāts Brīvības piemineklis, kas veltīts Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem.

O. Kalpaka muzejs un piemiņas vieta "Airītes"

O. Kalpaka muzejs un piemiņas vieta "Airītes" atrodas Saldus novada Zirņu pagasta "Airītēs". Oskars Kalpaks bija latviešu pulkvedis, pirmās Latvijas karaspēka vienības komandieris.

Jau 1920. gadā par saziedotiem līdzekļiem "Airītēs" sāka veidot piemiņas vietu pulkvedim Oskaram Kalpakam. 1935. gada vasarā iepretim piemiņas vietai sāka celt ēku viņam veltītam muzejam, kas tika atklāts 1936. gadā. Diemžēl 1950. gadā piemiņas ansambli iznīcināja, un tas tika atjaunots nepilnus 40 gadus vēlāk.

2013. gadā no jauna atklātajā muzejā izvietotā ekspozīciju atspoguļo slavenā pulkveža personību un viņa darbību I pasaules kara laikā un Latvijas Atbrīvošanas cīņās.

Latvijas Kara muzejs

Latvijas Kara muzejs Pulvertornī ir lielākais militārās vēstures muzejs Latvijā ar plašām un iespaidīgām dažādu laikmeta liecību ekspozīcijām. Te apskatāmas kā ieroču, tā arī fotogrāfiju, dokumentu, ordeņu, formas tērpu un citas kolekcijas. Muzejā iespējams uzzināt par viduslaiku un jauno laiku militārās vēstures notikumiem, latviešu strēlnieku piedalīšanos Krievijas 1905. gada revolūcijā, par I pasaules kara notikumiem, Atbrīvošanas cīņām un mūsu neatkarīgās Latvijas valsts izveidošanu.

Latvijas Kara muzeja ekspozīcija "Latvijas valsts izveidošana un Neatkarības karš. 1918–1920" ir muzeja nozīmīgākais valsts simtgades projekts.

Dodies dabā

Esi aktīvs un dodies dabā! Gan plašie purvi un tajos izveidotās dabas takas, gan dziļie un bagātie Latvijas meži, gan ezermalas un upju malas un, galu galā, arī mūsu pašu Baltijas jūras piekraste. Mūsu Latvijā ir tik daudz brīnišķīgu vietu, uz kurām doties, lai izstaigātos, kārtīgi izkustētos un izvēdinātu galvu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)