Banner 980x90

Latgale – tās tradicionālie ēdieni

Cori Rozentāle /flickr.com
Cori Rozentāle /flickr.com
Latgale ir Zilo ezeru zeme, jo tie šeit sastopami vai ik uz soļa; tā ir dziļu mežu un auglīgu lauku zeme, ko caurvij sena vēsture un spēcīgas senču tradīcijas, kā arī tā ir mājas latgaliešiem – cilvēkiem ar plašu sirdi un pašiem savu valodu. Latgalieši par lielāko vērtību, ar ko tie lepojas, uzskata cilvēku.

Latgale gan nav zināma tikai saistībā ar iepriekš minētajām lietām, bet arī ko baudāmu un patīkamu tieši garšas kārpiņām, proti, saviem ēdieniem. Kādi tad ir Latgales reģionam raksturīgie ēdieni, lasi tālāk rakstā!

Krupņiks ar guļbim (kartupeļiem)

Lai arī kartupeļa nosaukums dažādos apvidos var atšķirties, šīs gardās latgaliešu zemnieku mājās vārītās zupas tradicionālais pagatavošanas veids ir līdzīgs – pamata garšai izmanto gaļas buljonu, kam pievieno putraimus, kartupeļus un zaļumus. Pasniedzot, pievieno arī kārtīgu karoti krējuma.

Guļbišņiki

Šis latgaliešu tradicionālais, sātīgais ēdiens ir ar kūpinātu cūkgaļu un rīvētu sieru pildīti veltnīši, ko gatavo no vārītiem kartupeļiem (guļbim), guļbišņikus vārot eļļā. Lai gan guļbišņikiem ir zināmas līdzības ar Lietuvas tradicionālo ēdienu cepelīnu, latgalieši savā izvēlē, runājot par pildījumu, izmantoja un izmanto dažādus produktus. Atkarībā no reģiona, un tā, vai tos vēlējās pasniegt kā pamatēdienu vai ko saldāku, guļbišņikus pildīja ar malto gaļu, sieru, biezpienu, kāpostiem vai sēnēm.

Murcovka

Nedrīkst nepieminēt arī murcovku – sātīgo gavēņa laika ēdienu. Murcovka ir kumosa lieluma gabalos sagriezta rudzu maizīte, kam pievienots smalki sakapāts sīpols, šķipsniņa sāls; to aplej ar vārītu, atdzesētu ūdeni un pievieno linsēklu eļļu.

Asoškas jeb kļockas

Latgaliešu tradicionālais saldais ēdiens ir asoškas jeb kļockas, ko gatavo no rauga mīklas un pildījumam galvenokārt izmanto saldinātu biezpienu (tam pievienojot cukuru un iebiezināto pienu). Asoškas gatavo, tās cepot krāsnī, savukārt pēcāk tās vēl nepieciešams pavārīt iepriekš uzkarsētā pienā.

Batviņi

Tuvāk vasaras laikam, kad dienas kļuva siltākas un arī gaišākas, un bija nepieciešams uzņemt vitamīnus, latgalieši tradicionāli gatavoja jauno biešu lapiņu zupu jeb batviņus, kuru var ēst gan siltu, gan atdzesētu. Zupa Latgalē tiek vārīta arī mūsdienās, un to pagatavo no jauno biešu lapām un kātiem, kā arī grūbām.

Grieusļe

Svētku reizēs latgalieši mēdz galdā celt grieusļi – tas ir ļoti gards un sātīgs kartupeļu biezenis, kas vārīts no miltainiem kartupeļiem, kas ar koka karoti kārtīgi sakulti kopā ar treknu lauku pienu un saldo krējumu.

Skābais auzu ķīselis

Lai šo tradicionālo latgaliešu paēdienu pagatavotu, nepieciešams auzu pārslas pārliet ar siltu ūdeni un, pārklātas ar drāniņu, uz pāris dienām atstāt, lai tās uzrūgtu. Tad tās izkāš, atkal pielej ūdeni, pievieno sāli un vāra, līdz šķidrums uzmet burbuli. Šo gardumu var ēst gan ar sviestu (kad tas ir silts), gan ar pienu, kad auzu ķīselis ir atdzisis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)