Banner 980x90

Ieva un Vineta Vaivodes: ar savu uzņēmējdarbību vēlamies sekmēt Latgales reģionālo attīstību

Uzņēmējdarbības veidošana ir viens no pamatnosacījumiem reģionālās attīstības sekmēšanā. Biznesa uzsākšana nozīmē jaunu darba vietu radīšanu, finansiālo līdzekļu plūsmas un investoru piesaisti attiecīgajam reģionam. 

Tomēr – uzņēmuma izveidošana un biznesa attīstīšana ir sarežģīts process, kur nereti jāsastopas ar lieliem izaicinājumiem. Jaunie uzņēmēji, kuri ar savu darbu veicina reģionālo attīstību, ir piemēri visiem – gan jau esošajiem uzņēmējiem, gan topošajiem.

Pagājušajā gadā reģionālo biznesa ideju konkursā "Biznesa ekspresis" Latgales plānošanas reģionā piedalījās Ieva un Vineta Vaivodes ar ideju par eko kaņepju audumu ražošanu. Šī biznesa ideja viņām nodrošināja uzvaru Latgales plānošanas reģionā un ļāva iegūt galveno konkursa balvu – finansiālo atbalstu, ko izmantot tālākai idejas attīstīšanai.

Kad taujātas par to, kā radās ideja, SIA "Adore My Hemp" viena no dibinātājām Ieva Vaivode atbild: "Sākotnējais mērķis bija atrast veidu, kā izmantot vecāku lauksaimniecības zemi. Tika izpētīti visi posmi no audzēšanas, pirmapstrādes, pēcapstrādes līdz auduma ražošanai un novērtēts investīciju apjoms un iespējas. Visu izvērtējot, nonācām pie tikai auduma ražošanas biznesa, kuru iespējams vertikāli paplašināt."

Biznesa konkursa "Biznesa ekspresis" pirmajā kārtā tika iesniegts aptuvens skatījums par ideju, bet konkursa gaitā ideja pārtapa konkurētspējīgā biznesa plānā. Ilgtspējīgs biznesa modelis un intelektuāls atbalsts – biznesa ideju virzītājspēks Ieva atzīst, ka finansiālais atbalsts palīdz straujāk attīstīties biznesa attīstības sākumposmā, bet intelektuāla rakstura atbalsts – dažāda veida apmācības, semināri un konsultācijas pie nozares ekspertiem – ir ieguldījums uzņēmējdarbības attīstībā ilgtermiņā. Svarīgi, lai jau sākotnēji būtu izvēlēts pareizs biznesa modelis, kas atbilst gan pašai biznesa idejai, gan produkcijai vai piedāvātajam pakalpojumam un mērķauditorijai.

"Jaunajam uzņēmējam jābūt plaša profila speciālistam – juristam, grāmatvedim, tehnologam, psihologam u.t.t., un kļūdas netiek piedotas tikai tāpēc, ka esi jauns uzņēmējs. Kļūdas tieši tiek izmantotas citu labā. Tāpēc noteikti būtu nepieciešams intelektuālais atbalsts, pieredzes apmaiņa, zinātnieku un augstskolu iesaiste ideju uzlabošanā un pamatošanā. Šo intelektuālo atbalstu no nozares profesionāļiem pašreiz meklējam arī Nordea biznesa skolā", tā par nepieciešamo atbalstu jaunajiem uzņēmējiem izsakās Ieva.

Uzņēmuma atrašanās vieta – priekšrocība vai trūkums? Biznesa veidošana un attīstība reģionos sniedz gan priekšrocības, gan met papildu izaicinājumus. Uzņēmējiem, kuri nolēmuši aktīvi darboties reģionos, bieži vien ir pieejami dažādi papildu līdzfinansējumi, piemēram, Lauku atbalsta dienesta projekta "LEADER" ietvaros. Neskatoties uz pieejamo finansiālo atbalstu, šķēršļi, kas jāpārvar, darbojoties reģionos, ir daudz un dažādi. Sākot no grūtībām atrast piemērotas telpas uzņēmējdarbības veikšanai, līdz grūtībām atrast piemērotu darbaspēku tieši ierobežoto cilvēkresursu dēļ. Profesionāļu pieredze, savi lēmumi Biznesa pasaule nemitīgi mainās, tāpēc ir būtiski sekot līdzi norisēm un tendencēm sabiedrībā. Pieredzējušu ekspertu un profesionāļu sniegtie padomi ir vērtīgi, tomēr neviens cits nespēs pieņemt lēmumu tik labi, kā pats jaunā uzņēmuma vadītājs.

"Uzņēmējdarbības vide ir jāpieņem kā spēles noteikumi, jāklausās profesionāļu padomos un pieredzē, bet pašiem jāpieņem savi izsvērti un pārdomāti lēmumi, kas attīsta, aizsargā, nodrošina ilgtspējību biznesam un sniedz vērtību klientam", norāda Ieva.

Runājot par nākotni, Ieva un Vineta Vaivodes izsaka vēlmi izveidot jaunas audumu kolekcijas un krāsu paleti, kā arī izveidot savu ražotni un attīstīt biznesu ar jauniem pievienotas vērtības produktiem. Turklāt Ieva un Vineta plāno ar sava uzņēmuma palīdzību sekmēt arī paša reģiona attīstību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)