Banner 980x90

Tehnoloģiju sniegtās priekšrocības mūsdienīgā mežu apsaimniekošanā

Kā Latvijā iespējams nodrošināt Skandināvijas standartiem atbilstošu mežu apsaimniekošanu un kā ar mūsdienu tehnoloģiju sniegtajām iespējām nodrošināt pakalpojuma pilnīgu caurspīdīgumu, stāsta mežu apsaimniekošanas uzņēmuma Dižozols biznesa sistēmu un procesu analītiķis Roberts Tomme, kas atbildīgs par jauno tehnoloģiju ieviešanu praksē.

Par to, kādēļ Dižozols savā praksē ievieš aizvien jaunas tehnoloģijas un kādu labumu tās sniedz mežu apsaimniekošanas klientiem, viņš stāsta aizrautīgi un ar neslēptu lepnumu, uzsverot, ka līdzīgu praksi Latvijā nepiedāvā neviens cits nozares konkurents un ir pārliecināts, ka tas ir vienīgais veids, kā nodrošināt apsaimniekošanas pakalpojuma pilnīgu caurspīdīgumu.

Daudzus no tehnoloģiskajiem jaunumiem esiet ieviesuši salīdzinoši nesen – pēdējā gada laikā. Kas notika un kādēļ nolēmāt, ka nepieciešams to darīt?

Uz mežu apsaimniekošanas nozari ilgstoši ir kritusi aizdomu ēna par krāpnieciskām darbībām un negodīgu praksi. Pie mums ir vērsušies klienti, kas sarunu uzsāk ar vārdiem "mani pirms pāris gadiem apkrāpa uzņēmums x, kā lai zinu, ka varu jums uzticēties". Jo vairāk šādu klientu vērsās pie mums, jo skaidrāk mēs sapratām, ka kaut kas fundamentāli jāmaina. Mēs gadu gaitā esam izstrādājuši vislabāko iespējamo pakalpojumu, kas ļauj katram meža saimniekam no sava īpašuma iegūt maksimumu – gan kokmateriālu, gan finansiālajā ziņā. Tajā pašā laikā, ja cilvēks ir piedzīvojis tik lielu vilšanos nozares uzņēmumos, kas ir ne tikai emocionāli nepatīkami, bet arī būtisks finansiāls zaudējums, ir ļoti grūti likt noticēt tam, ka eksistē arī godīgi uzņēmumi. Tieši tādēļ mēs, konsultējamies ar dažādu nozaru ekspertiem, lai atrastu veidu, kā nodrošināt klientus ar pilnīgi visu informāciju, iespēju tiešsaistē iesaistīties visos procesos un garantētu pilnīgu caurspīdīgumu, lai izgaisinātu jebkuras neskaidrības.

Pastāsti, ar kādām tehnoloģijām tieši Dižozols to spēj nodrošināt?

Klientam mēs to nodrošinām pavisam vienkārši – mūsu mājas lapā būs tāda sadaļa kā Klienta kabinets, kur katrs meža saimnieks, kura īpašumā mēs veicam apsaimniekošanas darbus, saņem visu informāciju katrā darbu posmā.

Pirms darbu uzsākšanas meža īpašnieki elektroniski saņem precīzu mežaudzes novērtējumu un kubatūru, kas veikta ar modernākajiem dastmēriem pasaulē un precīzi nomēra katru koku mežā. Tāpat arī piedāvājam vairākus automatizētus risinājumus, kas jau sākotnēji ļauj klientam izdarīt labāko izvēli, lai no sava meža saņemtu maksimumu – piemēram – nodrošinām koksnes cenu aprēķināšanas sistēmu, kas automātiski rēķina attālumu no krautuves līdz jebkuram nodošanas punktam un katra sortimenta cenas. Rezultātā uzreiz saimnieks redz pilnīgu informāciju – kādas ir gala izmaksas un ieguvums vedot dažādus sortimentus un dažādiem nodošanas punktiem.

Veicot meža izstrādi, automātiski uz Klienta kabinetu tiks nosūtītas izdrukas no harvesteriem – cik daudz koku nozāģēts. Pēc tam arī elektroniska atskaite no izvedēja, lai zinātu, cik daudz koku konkrētā brīdī ir izvests uz krautuvi. Katra krautuve būs aprīkota ar novērošanas kamerām, kurām klients var pieslēgties 24/7 un pārliecināties par to, ka krautuvē esošie kokmateriāli ir drošībā. Visas kokmateriālus pavadošās pavadzīmes automātiski augšupielādējas sistēmā un tām iespējams piekļūt jebkurā brīdi. Arī visas mūsu automašīnas šobrīd tiek aprīkotas gan ar novērošanas kamerām, gan GPS atsekošanas iespēju, līdz ar to Klientu kabinetā  būs iespējams redzēt gan veiktos maršrutus kartē, gan pieslēgties, katras automašīnas novērošanas kamerai. Un pats galvenais – mēs klientiem nododam uzmērījumus, kas tiek saņemti pie kokmateriālu nodošanas. Uzmērījumus veic neatkarīgs uzņēmums VMF LATVIA, kas ir neatkarīgs sertificētais koksnes uzmērīšanas un uzskaites uzņēmums. Viņiem koksnes uzmērīšanu uztic arī AS Latvijas valsts meži.

Tātad tas viss kopā dod pilnīgu procesa izsekojamību klientam?

Tas dod ne vien pilnīgu caurspīdīgumu katram Dižozols veiktajam darbam, bet arī drošību klientam. Uzskatu, ka tikai šādā veidā, ļaujot pilnībā iesaistīties un kontrolēt katru no darbiem, iespējams novērst šaubas, ja tādas klientam ir radušās. Mēs gribam, lai mūsu saimnieki jūtas droši, ka tiešām saņem labāko iespējamo pakalpojumu nozarē. Tieši tādēļ arī paši sev esam uzcēluši ļoti augstu latiņu un ceram, ka visa nozare drīzumā sekos mūsu piemēram. Turklāt mūsu nodrošinātie tehnoloģiskie risinājumi jau negarantē tikai drošību un caurspīdīgumu. Būtiski, ka tie dod reālu ieguvumu – zemākas pakalpojumu izmaksas, jo procesus iespējams automatizēt, ātrāku informācijas apriti un svarīgākais – augstākus ienākumus mūsu saimniekiem.

Vai ir jau jauni plāni un nākamie soļi izdomāti šajā lauciņā?

Bez tā jau nevar! Nākamais solis – mākslīgā intelekta sistēmas. Šobrīd esam izveidojuši iestrādes, lai varētu sākt domāt par to, kā, izmantojot mākslīgo intelektu, atpazīt koku sugas, dažādus sortimentus, veidot nogabalu kartes, novērot un paredzēt mežaudzes izmaiņas gadu gaitā. Jau šobrīd Somijā ir mākslīgā intelekta uzņēmums, kas nodarbojas ar satelīta datu savienošanu ar attēliem no zemes, lai spētu paredzēt mežu attīstību. Mēs vēlamies iet vēl tālāk – satelīta attēli var kalpot kā mūsu jaunās novērošanas kameras. Un tas tikai ar vienu mērķi – lai jebkurā brīdī meža saimnieks varētu kontrolēt to, kas notiek viņa īpašumā. Es ticu, ka pēc gadiem 10 pasaulē būs pavisam citāda pieeja mežu apsaimniekošanā un klientiem nebūs jāsatraucas par to, vai kādam uzņēmumam var uzticēties. Mēs jau šodien piedāvājam to, ko cerams pēc kāda laika piedāvās visa pasaule. Ja vēlaties uzzināt vairāk, dodieties uz mājas lapu 8877.lv vai zvaniet mums uz bezmaksas konsultāciju telefonu 8877.  

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)