Banner 980x90

5 fotokameras parametri, kurus izvērtēt, iegādājoties fotoaparātu

Foto: Pexels.com / Mariya Tyutina
Foto: Pexels.com / Mariya Tyutina
Kompaktās fotokameras, spoguļkameras, momentuzņēmuma fotokameras, hibrīda tipa fotokameras. Ja Tevi interesē fotografēšana, par fototehnikas piedāvājumu sūdzēties nevar. Atliek iemācīties ar to apieties, jo "prasmi fotografēt var iegūt tikai trenējoties, nevis nopērkot fotokameru" (tā savulaik rakstījis vairāku foto grāmatu autors Persijs W. Hariss). Iepazīsties ar dažiem parametriem, kas noderēs, izvēloties fotoaparātu!

1. Megapikseļi
Agrāk pastāvēja uzskats – jo vairāk pikseļu, jo labāks attēls. Šodien zināms, ka tam var piekrist tikai daļēji, jo būtiski ir visi fotokameras parametri un – galvenais – prasme tos lietot. 

Pikselis ir vismazākais attēla elements – vari to iztēloties kā mazu punktiņu. Jo vairāk "punktiņu", jo detalizētāks attēls. Megapikseļu nozīme izpaužas, piemēram, tad, ja plāno izgriezt un palielināt no uzņemtā fotoattēla kādu fragmentu vai arī izdrukāt lielizmēra fotogrāfiju, ko piekārt pie sienas. Ja pikseļu būs maz, attēls būs graudains un neskaidrs. Taču, ja uzņem attēlu, ko ievietot savā Facebook profilā, daži megapikseļi šur vai tur neko nemainīs (interneta vietnes attēlu mēdz optimizēt, samazinot tā kvalitāti). 

Šobrīd lielākais megapikseļu skaits spoguļkamerām ir virs 36 megapikseļiem (salīdzinājumam – viedtālruņa Huawei P10 plus kameras krāsainajam sensoram ir 12 megapikseļi, un tā šobrīd ir viena no labākajām viedtālruņu kamerām).

2. Maksimālā izšķirtspēja
Maksimālo izšķirtspēju, vienkāršiem vārdiem runājot, var saukt par attēla kvalitāti. Princips līdzīgs kā megapikseļiem – jo lielāki cipari (piemēram, 7360 x 4912), jo skaidrāks un kvalitatīvāks attēls. Būtiska nozīme ir arī ekrāna izšķirtspējai (reizēm sanāk paradoksāla situācija – ierīces ekrānam ir mazāka izšķirtspēja nekā sensoram, un attēlu novērtēt var vienīgi pārnesot uz datoru vai izdrukājot).
Foto: Pexels.com / Mohamed AlmariFoto: Pexels.com / Mohamed Almari


3. Optiskā un digitālā tālummaiņa
Tas nozīmē, cik reizes ir iespējams pietuvināt objektu, neizkropļojot proporcijas un neizbojājot attēla kvalitāti. Optiskie palielinājumi kompaktajai kamerai ir aptuveni 2–83x. Fotokameras optiskajai un digitālajai tālummaiņai ir nozīme tad, ja plāno fotografēt, piemēram, savvaļas dzīvniekus, sporta spēles vai dabas ainavas, un attēla centrālajam objektam nav iespējams pieiet pietiekami tuvu. 

Fotografējot no attāluma, ieteicams izmantot statīvu, jo roku trīcēšana vai nejauša izkustēšanās var radīt negatīvu efektu – iecerētais objekts izskatīsies izplūdis un neskaidrs. 

Izvēloties  statīvu, apdomā:
kam statīvu izmantosi – fotografēšanai vai video uzņemšanai (lai nofilmētu plūstošu panorāmas tipa kadru, nepieciešams video statīvs, jo video statīvu "galva" atšķiras no foto statīviem – tā ir grozāma un nodrošina gludu un nemanāmu kustību);
kāds ir Tavas fotokameras un izvēlētā statīva svars – fotokamerai nevajadzētu būt ievērojami smagākai par statīvu (trīs kilogramus smaga spoguļkamera kopā ar garu teleobjektīvu neturēsies uz nepilnu kilogramu smaga fotostatīva ar trauslām plastmasas kājiņām).

4. Ekrāna izmērs
Izvēloties fotokameru, nereti cilvēki nevajadzīgi daudz uzmanības pievērš ekrāna izmēram. Patiesībā fotokameras ekrāns nav paredzēts, lai detalizēti aplūkotu uzņemto attēlu, bet gan konstatētu faktu – ir vai nav izdevies iemūžināt iecerēto momentu. Detalizētai apskatei ir domāts dators vai izdrukāta fotogrāfija. Ekrāna izmērs ir nozīmīgāks, ja plāno regulāri uzņemt video. Tādā gadījumā varēs just nelielu atšķirību starp 5 cm un 8,13 cm lielu ekrānu. Profesionāļi, kuri uzņem video ar fotokameru, parasti pievieno ārējo monitoru, kurā ērti var saskatīt kadrā notiekošo. Interesanti, ka dažas fotokameras ir aprīkotas ar skārienjutīgo ekrānu, taču tā nav populāra tendence, jo uzņemtā attēla kvalitāti nekādā veidā neietekmē. 
Foto: Pexels.com / Pok RieFoto: Pexels.com / Pok Rie
5. Video ieraksts
Ja vien mērķis nav uzņemt video, ko atskaņot uz kinoteātra lielā ekrāna, liela daļa mūsdienu fotokameras spēj uzņemt normālas kvalitātes video ievietošanai interneta vidē. Protams, ar labu fotokameru vien nepietiks. Tikpat svarīgs būs objektīvs, apgaismojums, papildu tehnika (piemēram, statīvs, ārējais mikrofons utt.) un pamatzināšanas operatora meistarībā. 

Izvēloties fotokameru, ar kuru uzņemt video, pievērs uzmanību video ieraksta kvalitātei. Lūk, izplatītākās izšķirtspējas:
• 4K;
• 2K;
• full HD;
• HD.

4K ir augstākā izšķirtspēja, ko fotokamera spēj sniegt. Ja plāno uzņemtos video montēt un publicēt, piemēram, savas darba vietas blogā, 4K ir izšķirtspēja, kas Tevi varētu interesēt visvairāk. Atceries, ka vispirms ir jāapdomā, kur uzņemtie video tiks ievietoti un vai tiks montēti. Nav vērts maksāt par jaudīgu funkciju, ko neizmanto.

Aplūkojot izvēlētās fotokameras specifikāciju, Tu redzēsi, ka ir vēl virkne parametru, kurus var ņemt vērā, izvēloties savu nākamo kameru, piemēram:
• HDMI savienojums (fotokameru iespējams pieslēgt televizoram vai projektoram);
• atmiņas kartes tips;
• WiFi savienojums u.c. 

Ja Tevi mulsina fotokameras nepazīstamie apzīmējumi, meklē informāciju specializētās interneta vietnēs, blogos, foto grāmatās vai arī lūdz konsultāciju pārdevējam (arī interneta veikalā ir klientu serviss, kura darbinieki var palīdzēt izvēlēties piemērotāko preci). 

Meklējot fotokameru, ar kuru iemūžināt sev svarīgos dzīves momentus, ieskaties interneta veikala Xnet.lv piedāvājumā! Tur atradīsi ne tikai fotokameras, bet arī objektīvus, zibspuldzes, atmiņas kartes un citus fotopiederumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)