Banner 980x90

Sākta Latvijas-Krievijas robežpunkta "Terehova" pārbūve

Rīga, 29.maijs, LETA. VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vadībā sākta Latvijas-Krievijas robežšķērsošanas vietas "Terehova" modernizācija, aģentūru LETA informēja VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica.

Būvprojekta autors un autoruzraugs ir SIA "Rem Pro". Par būvdarbu veikšanu noslēgts līgums ar SIA "Monum" par līguma cenu - aptuveni seši miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tāpat pērnā gada nogalē tika parakstīts līgums ar SIA "IslienaV" par būvuzraudzību par 129 000 eiro bez PVN.

Modernizācijas pirmo posmu plānots pabeigt līdz 2020.gada beigām, kopējam ieguldījumu apmēram veidojot 7,72 miljonus eiro. No tiem 3,58 miljoni eiro ir Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas finansējums, no kā 90% saņemti no Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas, savukārt 4,14 miljoni eiro ir valsts budžeta finansējums.

"Uzsākām pirmo posmu noslogotākā Latvijas-Krievijas robežpunkta modernizācijā, kurā pilnveidosim kontroles infrastruktūru. Veiktie uzlabojumi dienestiem ļaus pārbaudes veikt ātri un efektīvi, samazinot laiku, kas jāpavada šķērsojot robežu, un paaugstinās Eiropas Savienības ārējās robežas drošību, samazinot kontrabandas un drošības riskus," sacīja Gruškevica.

Modernizācijas pirmajā posmā attīstīs robežkontroles un muitas kontroles pamata infrastruktūru. Taps jauna ēka padziļinātajai kontrolei ar mūsdienīgām kontroles tehnoloģijām un veikta ārējo inženiertehnisko tīklu (lietus ūdens kanalizācija, siltumapgāde, sakaru sistēmas un vājstrāvas) pārbūve. Kontroles zonā importa un eksporta plūsmā tiks pārbūvēti visi kontroles paviljoni, izvietotas elektroniskās informācijas zīmes, atjaunots ceļa segums, paplašināta kontroles zona negabarīta transportlīdzekļiem, lai palielinātu transportlīdzekļu caurplūdi un uzlabotu kontroles kvalitāti.

Robežšķērsošanas vietas "Terehova" otrajā modernizācijas posmā plānoti uzlabojumi klientu ērtībai - tiks atjaunota administratīvā kontroles ēka un izveidota mūsdienīga rokas bagāžas kontroles zona. Modernizācijas otro posmu plānots finansēt no Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas "Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana" līdzekļiem.

Latvijas un Eiropas Savienības (ES) drošībai nozīmīgu objektu uzturēšana un robežu attīstīšana ir viens no VNĪ darbības virzieniem. Lai nodrošinātu labāku ES robežas ekonomisko aizsardzību, VNĪ iecerēs ir vēl vairāki ar valsts drošību saistīti projekti.

Kopumā šobrīd VNĪ plāno būtiskus ieguldījumus valsts drošības infrastruktūrā - piecos ar robežu šķērsošanu saistītos objektos - nozīmīgi pārbūves darbi drīzumā tiks sākti arī uz Latvijas-Baltkrievijas robežšķērsošanas vietās "Pāternieki-Grigorovščina" un "Silene-Urbāni". Latvijas pusē tuvāko gadu laikā tur plānots ieguldīt vairāk nekā astoņus miljonus eiro, no kuriem divi miljoni eiro tiks piesaistīti Latvijas-Lietuvas-Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros.

VNĪ šobrīd īsteno 33 nozīmīgus attīstības projektus aptuveni 154 miljonu eiro apmērā. Uzņēmums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību ap 450 nekustamo īpašumu adresēm ar 1200 ēkām 1,1 miljona kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, un tā vienīgais akcionārs ir Finanšu ministrija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)