Banner 980x90

Unikāls koka skulptūru parks Aglonā – Kristus Karaļa kalns

Aglonā, pavisam netālu no Aglonas Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu bazilikas atrodas kāds unikāls skulptūru parks – Kristus Karaļa kalns. Šajā aptuveni 20 hektārus plašajā parkā, kas tika atklāts 2006. gadā, iespējams apskatīt vairākus simtus koka skulptūru, kas atveido Bībeles tēlus. Kristus Karaļa kalns iekārtots un veidots, pateicoties brīvprātīgai cilvēku iesaistei un to ziedotajiem līdzekļiem.

Parka tapšanas vēsture

Līdz pat 2006. gadam Karaļa kalnam apkārt bijušas vien pļavas un labības lauki. Netālu atrodas arī Madalānu pilskalns. Kāda sena leģenda vēsta, ka šajā vietā 13. gadsimtā gājuši bojā un tikuši apbedīti Lietuvas karalis Mindaugs un viņa dēli Ruklis un Rupeiķis. Ir arī zināms, ka Mindauga otrā sieva bijusi netālu no Aglonas dzīvojušā Madelānu pilskunga meita Marta. Tieši leišu karaļa dēļ vieta jau kopš seniem laikiem dēvēta par Karaļa kalnu.

Unikālais skulptūru komplekss tika atvērts 2006. gadā, divus kilometru attālumā no Aglonas bazilikas, Egles ezera krastā; parka veidotāji nolēmuši to saukt par Kristus Karaļa kalnu. Skulptūru parka tapšanas autori ir Jānis Stupāns un Ēriks Delpers, kurus vienoja ideja veltīt savas domas un iespējas pagodināt Jēzu Kristu, izveidojot unikālu koka skulptūru parku, kura tapšanā un veidošanā ir piedalījušies daudzi simti cilvēku.

Ēriks Delpers ir koktēlnieks, vairāku grāmatu autors un pēc profesijas lidotājs – 17 gadus viņš vadījis virsskaņas lidmašīnas. Jānis Stupāns, savukārt, ir uzņēmējs un zemes īpašnieks, uz kuras plašais parks veidots. Kā pirmā 2006. gadā tapusi “Jēzus Kristus – uzvarētāja” skulptūra, kas veidota no 600 gadus sena ozola stumbra. Kā nākamā uzstādīta “Eņģelis ar dzīvības grāmatu”.

Ko skulptūru kompleksā apskatīt?

Koka skulptūru komplekss ir unikāls, jo, vadoties pēc Bībeles motīviem, ataino cilvēces vēsturi no Ādama un Ievas radīšanas līdz pat mūsdienām. Cilvēki to veidojuši pateicībā Dievam, Jēzum Kristum. Kristus Karaļa kalnā izvietotas ap 500 skulptūras par Bībeles sižetiem, ir uzcelta koka baznīca, iekopts Paradīzes dārzs, redzams pat Noasa šķirsts. Pāri mākslīgi veidotajiem dīķiem slejas divi 17 metrus gari tilti. Skulptūrdārzu ieskauj dekoratīvo stādu dārzs, ko veido 650 dekoratīvie augi un 130 augļu koki, ir iestādīti arī 120 jauni ozoli.

Koka skulptūru dārzu bez maksas var apskatīt jebkurš interesents, turklāt cilvēki parkā tiek aicināti ne tikai apskatīt koka statujas, baudīt skaisto ainavu, mākslu, smelties dvēseliskas vērtības, bet arī atpūsties no ikdienas nemitīgā skrējiena. Kristus Karaļa kalnu kā pieturas punktu savā kāzu dienā iecienījuši jaunlaulātie. Viņi dodas uz Ēdenes dārzu un noliek pie Ādama un Ievas skulptūras ziedus. Par Kristus Karaļa kalnu Jānis Stupāns un viņa ģimene saņēmusi pateicības rakstu no Vatikāna, no pāvesta Benedikta XVI.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)